Edukativnim predavanjem obilježen Međunarodni dan djeteta

Slika PU_KK/Vijesti/2014/11/kunovec.1.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U četvrtak, 20. studenoga, policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika održale su radionicu u OŠ „Kunovec“ za 26 učenika 3. i 4. razreda. 

Radionica je održana u sklopu aktivnosti „Nisi sam“, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava 20. studenoga. 

Međunarodni dan djeteta obilježava se svake godine od 20. studenog 1989. godine u cijelom svijetu, a inicijativu je pokrenula Organizacija Ujedinjenih naroda.

Obilježavanjem ovog dana želi se senzibilizirati javnost za potrebe zaštite djece od svakog oblika zlouporabe, nasilja i diskriminacije.        

S učenicima se razgovaralo o njihovim osnovnim pravima, kao što su: prava preživljavanja (hrana, zdravlje, smještaj), razvojna prava (odgoj i obrazovanje, obitelj), prava sudjelovanja (druženje, sloboda izražavanja), prava zaštite od zlostavljanja, zanemarivanja, mučenja. 

Na primjerima nasilja koji su praćeni u medijima skrenuta im je pozornost na nužnost reakcije na nasilje i na nasilje kao neprihvatljivo ponašanje (primjer Luke Ritza). 

U komunikaciji s učenicima razrađen je pojam vršnjačkog nasilja, te kako reagirati na isto. U grupama su sudjelovali u rješavanju zadataka, odnosno primjera nasilja- kako reagirati, koga pozvati u pomoć.

Zaključak je bio da za nasilje nema opravdanja i da je nužno biti tolerantan i razgovarati o problemima.

Također, skrenuta im je pozornost na nužnost zaštite osobnih podataka, naročito na raznim društvenim mrežama putem kojih međusobno komuniciraju.

Na primjeru društvene mreže „Facebook“ (njih polovina ima svoje profila) prikazane su im opasnosti koje prijete zbog njihove dobi i nedostatnog znanja glede osobne zaštite.



Stranica