Edukativno predavanje roditeljima o samozaštitnom ponašanju i elektroničnoj zlostavi

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kunovec.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 16. ožujka, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke održali su predavanje za 30 roditelja učenika 5. i 6. razreda Osnovne škole Koprivnički Ivanec-Kunovec. Predavanje je održano u sklopu aktivnosti „Nisi sam-spriječimo elektroničko zlostavljanje“ i projekta „Dan kao san“ namijenjenog ranjivim društvenim skupinama. 

U prvom dijelu predavanja roditeljima je prezentirana problematika učestalosti počinjenja kaznenih djela krađa, prijevara i nedozvoljene uporabe osobnih podataka. Na primjerima kaznenih djela na području Policijske uprave koja su popraćena kroz lokalne medije, prezentirani su im najčešći načini počinjenja takvih kaznenih djela, primjeri gdje počinitelj/i ulaze u dom osobe koja najčešće živi sama, nude na prodaju razne masažere i druga medicinska pomagala, masiraju ljude, a usput i kradu novac i druge vrijednosti.

Također, prezentirani su im neki od pojavnih oblika prijevara/krađa gdje jedna osoba ostvaruje kontakt s oštećenom osobom putem telefona, na način da se lažno predstavlja kao djelatnik određene ustanove i izjavljuje da bi trebalo zamijeniti nevažeći novac koji imaju kod kuće. Daje uputu oštećenoj osobi da pripremi novac, te da će nekoga poslati po taj novac i zamijeniti ga važećim. Nakon dolaska počinitelja, oštećeni daje novac i na taj način ostaje bez svoje ušteđevine.

Upozorilo ih se da ne nasjedaju na lažne oglase koji oglašavaju sigurne dobitke na raznim kladionicama, uplaćuju novac na nepoznate račune i na taj način ostaju bez znatne količine istog.

Građane se savjetovalo:

- da čuvaju svoj osobne podatke na način da ih ne dijele na Internetu/društvenim mrežama, ne daju ih putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja s druge strane, da ne sklapaju razne ugovore ako prije toga dobro ne prouče obveze koje proizlaze iz istih,

-  da ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe bez obzira na to kako se one predstavljaju: obično kao djelatnici banke, raznih komunalnih usluga, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, te da ne kupuju predmete koji im se nude,

- da ne čuvaju ušteđevinu i ini novac, kao ni druge vrijednosti u svojim domovima, već ih pohrane u sefove ili bankovni račun, i

- da, ukoliko primijete nepoznate osobe i nepoznata vozila, obavezno nazovu 192.

Roditelje se pozvalo da prenesu te informacije svojim susjedima, roditeljima, djedama i bakama, posebice onim osobama koje žive same u svojim domovima obzirom da su oni najčešće meta počinitelja gore navedenih kaznenih djela. Istima su podijeljene brošure o samozaštitnom ponašanju. 

U drugom je dijelu održano predavanje na temu elektroničnog zlostavljanja u sklopu aktivnosti „Nisi sam“. Roditeljima su prezentirani podaci do kojih se došlo kroz brojne radionice s njihovom djecom, a koji govore da veliki broj njihove djece nižih razreda osnovnih škola imaju otvorene profile na raznim društvenim mrežama.

Naglasak je bio na najpopularnijoj društvenoj mreži „Facebook“ i problemu nepoznavanje pravila ponašanja na društvenim mrežama od strane njihove djece i nedostatku znanja zaštite osobnih podataka. Veliki broj djece ne zna gotovo ništa o sigurnosnim postavkama na društvenim mrežama, svoje osobne podatke čine javno dostupnima velikom broju nepoznatih osoba (ostavljaju imena i prezimena, adrese stanovanja, detaljne podatke o obitelji i njihovim navikama, brojeve mobitela, fotografije), dijele međusobno i ne mijenjaju svoje lozinke ili koriste jednostavne i prepoznatljive lozinke, te prihvaćaju prijateljstva njima nepoznatih osoba i time se izlažu riziku zlostavljanja osobama koje imaju loše namjere spram djece. 

Kroz primjere iz prakse, roditelji su upoznati na koji način dolazi do zlostavljanja na internetu: djeca otvaraju svoje profile i čine svoje osobne podatke javno dostupnima, ne znaju ništa o sigurnosti, prihvaćaju prijateljstva nepoznatih osoba u uvjerenju da se rade o njihovim vršnjacima, dolazi do komunikacije oko nekakvih zajedničkih interesa, čak do virtualnog zaljubljivanja. Nakon određenog vremena, traže se fotografije djece, pa čak i osobni susreti. Nerijetko dolazi do javnog objavljivanja fotografije djece, kaznenih djela ucjene.

Na samom kraju roditelje se pozvalo da komuniciraju sa svojom djecom i stvore odnos pun povjerenja, jer jedino na taj način mogu spriječiti neželjene posljedice po svoju djecu.



Stranica