Edukativno predavanje roditeljima u sklopu aktivnosti "Nisi sam"

Slika PU_KK/Vijesti/2015/03/Ivanec.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 17. ožujka, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke održali su predavanje za roditelje učenika OŠ „Koprivnički Ivanec-Kunovec“. Na predavanju je bilo prisutno oko 40 roditelja, ravnateljica škole, pedagoginja i dvije učiteljice/razrednice. 

U prvom dijelu održano je predavanje na temu „Spriječimo elektronično zlostavljanje“ u sklopu aktivnosti „Nisi sam“. Roditeljima su prezentirani podaci do kojih se došlo kroz brojne radionice s djecom, a koji govore da veliki broj djece nižih razreda osnovnih škola imaju otvorene profile na raznim društvenim mrežama.

Naglasak je bio na najpopularnijoj društvenoj mreži „Facebook“ i problemu nepoznavanje pravila ponašanja na društvenim mrežama od strane djece i nedostatku znanja vezanih uz zaštitu osobnih podataka. 

Veliki broj mladih ne zna gotovo ništa o sigurnosnim postavkama na društvenim mrežama, svoje osobne podatke čine javno dostupnima velikom broju nepoznatih osoba (ostavljaju imena i prezimena, adrese stanovanja, detaljne podatke o obitelji i njihovim navikama, brojeve mobitela, fotografije), dijele međusobno i ne mijenjaju svoje lozinke ili koriste jednostavne i prepoznatljive lozinke, te prihvaćaju prijateljstva njima nepoznatih osoba i time se izlažu riziku zlostavljanja osobama koje imaju loše namjere spram djece.

Načelnik Policijske postaje Koprivnica upoznao je roditelje s nekoliko primjera iz policijske prakse, odnosno tijekom događaja i utjecajem takvih događaja na njihovu budućnost, a posebno na život njihove djece.  

Obzirom na pojavu kaznenih djela „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka“ roditelji su educirani na koji način zaštiti svoje osobne podatke, odnosno da ih ne dijele na internetu/društvenim mrežama, da ne odaju nikakve podatke putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja s druge strane, da ne sklapaju razne ugovore ako prije toga dobro ne prouče obveze koje proizlaze iz istih. Pozvalo ih se da prijave policiji sumnju u zloupotrebu svojih podataka. Roditeljima su podijeljeni letci o samozaštitnom ponašanju. 

Također,iznesena je problematika sve učestalije konzumacije mješavine bilja koje su tretirane sintetičkim kanabinoidima od strane njihove djece. Pozvani su na oprez i brzu reakciju ukoliko primijete neke od opisanim ih proizvoda.

Uslijed konzumacije takvih proizvoda postoji mogućnost predoziranja i nastupanja najtežih posljedica, što je nažalost vidljivo i iz primjera koji su popraćeni medijski. 

Na kraju predavanja roditelje se pozvalo da komuniciraju sa svojom djecom i stvore odnos pun povjerenja, jer jedino na taj način mogu spriječiti neželjene posljedice po svoju djecu.



Stranica