Edukativno predavanje roditeljima u sklopu projekta "Nisi sam"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/04/nisi.sam.4.4.1.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 4. travnja, u OŠ u Svetom Petru Orehovcu, policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave, održale su edukativno predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“.

Predavanje je održano za roditelje učenika od 1. do 5. razreda, za 82 roditelja, a nazočni su bili i djelatnici škole. Na predavanju se pričalo o ciljevi samog projekta, vršnjačkom nasilju, te se iznosili konkretni primjeri iz prakse. 

Policijske službenice ponajviše su pričale o vršnjačkom nasilju, odnosno da su mnoga djeca „promatrači“, dakle da ne sudjeluju direktno u zlostavi, ali čuju, vide, znaju, trpe, boje se i potrebno je s njima mnogo razgovarati, da bi došlo do reakcije na nasilje i  prijavljivanje istog. 

Nadalje, razgovaralo se o problematici nasilja putem Interneta, mobilnih komunikacija, društvenih mreža. Roditelji su sami istakli kako je velik problem da djeca provode mnogo vremena na društvenim mrežama, ili igrajući video igrice, te da oni sami ne znaju na koji način to vrijeme provode, odnosno što konkretno rade. 

Kroz primjere iz prakse, krađe osobnih podataka, zlostave, emocionalne, psihičke zlostave, seksualne zlostave, roditeljima se nastojao približiti problem elektroničkog zlostavljanja, koliko je ono rasprostranjeno. 

Roditelji su upozoreni na to koliko su djeca u opasnosti jer prihvaćaju nepoznate osobe za prijatelje, a tako mogu biti potencijalne žrtve zlostavljača, vršnjaka i pedofila. 

Naposljetku roditelji su se složili da je ova tema, odnosno teme projekta vrlo korisne za djecu, te su suglasni da kroz radionice njihova djeca shvate razne oblike nasilja i zlostave preko Interneta. Također, na kraju predavanja roditeljima su podijeljeni promo-materijali vezani uz projekt „Nisi sam“.



Stranica