Edukativno predavanje u OŠ "Đuro Ester" u Koprivnici

Slika PU_KK/Vijesti/2015/03/djuro.ester.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 5. ožujka, policijski službenici Ureda načelnika održali su predavanje za 80 učenika četiri osmih razreda u Osnovnoj školi „Đuro Ester“ Koprivnica. 

Predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održano je u sklopu Komponente I. projekta „Zdrav za 5“. Projekt „Zdrav za pet“ odnosi se na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša. 

Učenicima su nakon prezentacije načina provođenja projekta, predočeni rezultati anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u školama u našoj Županiji tijekom pretprošle školske godine, a koje se odnosi na učestalost konzumacije alkoholnih pića. Iz anketiranja proizlazi da je 92 % učenika  jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića u svojem životu, njih 52 % u posljednjih mjesec dana, a čak 30 % učenika se u posljednjih godinu dana nalazilo u stanju teške opijenosti. 

Kroz primjere iz policijske prakse i primjere iz medija, upoznalo ih se s posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola kod počinjenja prekršaja i kaznenih djela: uništavanje imovine, narušavanje javnog reda i mira, nasilničkog ponašanja u obitelji, posljedice prilikom sudjelovanja u prometu na cestama. 

Na primjeru počinjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira od strane 15 – godišnjaka pod utjecajem alkohola, istima se nastojao približiti postupak policije i suda u takvim predmetima. Naglasak je bio na posljedicama koje nosi takav čin, odnosno kako to utječe na budućnost tog djeteta. 

Dio predavanja bio je posvećen aktualnoj problematici vezanoj uz konzumaciju proizvoda koji sadrže mješavinu bilja koje je natopljeno sintetičkim kanabinoidima od strane mladih osoba, odnosno opasnostima koje prijete uslijed konzumacije istih.



Stranica