Edukativno predavanje u OŠ "Sokolovac"

Slika PU_KK/Vijesti/2014/12/sokolovac.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 4. prosinca, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika i policijski službenik protueksplozijske zaštite Policijske uprave koprivničko – križevačka održali  su predavanje za 27 učenika 8. razreda u OŠ „Sokolovac“. 

U sklopu projekta „Zdrav za 5“ održano je predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“.  Nakon upoznavanja s načinom provedbe projekta „Zdrav za 5“, učenici su upoznati sa štetnim posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola kroz primjere iz medija: uništavanje imovine i činjenje kaznenih djela s elementima nasilja pod utjecajem alkohola, narušavanje javnog reda i mira, nasilnička ponašanja u obitelji, posljedice konzumacije alkohola prilikom sudjelovanja u prometu na cestama.

Također, upoznati su sa zakonskim odredbama koje se odnose na zlouporabu alkohola: Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakon o trgovini.

Na primjeru iz medija, gdje je opisan događaj narušavanja javnog reda 15 – godišnjaka pod utjecajem alkohola, nastojalo se učenicima objasniti postupanje policije, sudstva i sam utjecaj takvog događaja na njihovu obitelj i budućnost njih samih.             

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu održao je edukaciju vezanu uz akciju „Manje oružja, manje tragedija“.

U uvodu učenici su upoznati s tijekom i načinom provedbe akcije „Manje oružja, manje tragedija“. Upoznati su sa Zakonom o eksplozivnim tvarima, odnosno kategorizacijom pirotehničkih sredstava: koje dobne skupine mogu koristiti pojedina pirotehnička sredstva, u kojem vremenu i pod kojim sigurnosnim uvjetima.

Učenike se kroz primjere iz policijske prakse upoznalo s opasnostima koje prijete od oružja i drugih minsko-eksplozivnih sredstava. Pozvani su da ne diraju nepoznate i sumnjive predmete, već da to dojave na 192 – važno je da reagiraju i time će spriječiti možda i najteže posljedice.

Podijeljene su im brošure akcije i pozvani su da ih daju svojim roditeljima. U brošuri se pozivaju građani da, bez pokretanja prekršajnog i kaznenog postupka, predaju zabranjeno i dozvoljeno oružje na način da nazovu 192. Nakon dojave uputiti će se policijski službenik protueksplozijske zaštite u civilu i u vozilu bez policijskih obilježja koji će zbrinuti isto.



Stranica