Edukativno predavanje u sklopu projekta "Nisi sam"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/01/Nisi.sam.29.1.3.300.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka 

U utorak, 29. siječnja, u OŠ “Grgura Karlovčana” u Đurđevcu, održano je edukativno predavanje za 20 učenika 5.c razreda. Edukativno predavanje održano je u sklopu projekta “Nisi sam”, a održali su ga policijski službenici Policijske postaje Đurđevac. 

Predavanje je vršeno u dva dijela. Prvi dio predavanja odnosio se na nasilje među djecom i mladima te koji su oblici nasilja. Sa učenicima se razgovaralo o različitim modalitetima nasilja, posljedicama, što učiniti ako se nasilje događa, kome se obratiti (učenicima su prikazana dva kraća video uradka na temu vršnjačkog nasilja, te neki primjeri iz prakse).

Također, učenici su upoznati sa ekonomskim nasiljem, tj. iznuđivanjem novca ili drugih vrijednih stvari uz prijetnje od strane jačeg djeteta prema slabijem ili skupine djece prema jednom djetetu i o posljedicama takvog ponašanja.

Prilikom predavanja govorilo se općenito o nasilju (spomenut primjer Luke Ritza) te su upoznati s sudbinom Luke Ritza. Pušten je spot grupe Adastra Surovi grade, nakon čega se izvukao zaključak prvog dijela predavanja o nasilju i provođenja samog projekta “Nisi sam”.

U drugom dijelu predavanja sa učenicima se razgovaralo o Internetu, opasnostima i prednostima koje postoje kroz korištenje društvenih mreža, o osobnim podacima te o mogućnostima zlouporabe istih te kako se ponašati u virtualnom svijetu. 

Tijekom predavanja razgovaralo se o najpopularnijoj društvenoj mreži “Facebook”, kako se zaštiti na Facebooku, kroz sigurnosne postavke i lozinke, da ne prihvaćaju zahtjeve za prijateljstvom od nepoznatih osoba, tj. kako biti siguran na računalu (isto tako pokazan im je kraći video uradak na temu Facebooka i prijateljstva na istom). Skrenuta im je pozornost na opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu – internetu. U sklopu navedenog predavanja prikazan je kraći video uradak Lana – dan sigurnijeg Interneta, nakon čega se razgovaralo o broju “prijatelja” na Facebooku i eventualnim predatorima koji vrebaju iz velikog broja prijatelja na društvenim mrežama. 

Učenicima je prikazan i video uradak koji upućuje na ovisnost o igranju video igara putem modernih elektroničkih tehnologija, skrenuta im je pozornost na to koliko vremena provode na Internetu, odnosno da svoje slobodno vrijeme provedu u igri, na svježem zraku, sa prijateljima.

Učenicima je skrenuta pozornost na nasilne igre i da postoje djeca koja su igrajući nasilne igre poistovjetila se sa virtualnim svijetom video igre, postala su nasilna prema svojim vršnjacima ili mlađim osobama.



Stranica