Edukativno predavanje vezano uz projekt "Zdrav za 5"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/10/zdrav-za-5.1.png

U četvrtak, 10. listopada, od 11.30 do 14 sati, u OŠ „Sveti Petar Orehovec“, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika i dr. Darko Radiček - ispred Zavod za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije - Dom zdravlja

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

U četvrtak, 10. listopada, od 11.30 do 14 sati, u OŠ „Sveti Petar Orehovec“, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika i dr. Darko Radiček - ispred Zavod za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije - Dom zdravlja Križevci održali su predavanja za 61 učenika osmih razreda. Predavanja su održana u sklopu projekta „Zdrav za 5“, a teme su bile  „Bolesti ovisnosti, rizici te zdravstveni aspekti zlouporabe alkohola“ i „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“. 

Na početku predavanja učenici su upoznati s projektom „Zdrav za 5“, koji se provodi na razini cijele Hrvatske, te rezultatima ulaznih anketa koje su provedene među njihovim vršnjacima prošle školske godine. Upoznati su sa štetnim posljedicama po zdravlje kod konzumacije alkohola i droga. 

Također, prikazani su slučajevi iz medija i primjeri iz policijske prakse: uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanje javnog reda i mira (tučnjave, nasilje), stradavanja u prometu.

Učenici su upoznati sa zakonskim odredbama Zakona o trgovini, Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te odredbama članka 95. Obiteljskog zakona.

Kroz primjer narušavanja javnog reda i mira pod utjecajem alkohola i postupanja po članku 95. Obiteljskog zakona, prikazano im je postupanje policije i drugih institucija (privođenja u policiju, na sud, podnošenje optužnih prijedloga, izvješćivanja roditelja, centara za socijalnu skrb).



Stranica