Edukativno predavanje vezano uz projekt "Zdrav za 5" i akciju "Manje oružja, manje tragedija"

Slika PU_KK/Vijesti/2014/12/gostovinski.1.jpg

U ponedjeljak, 8. prosinca, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave održala je predavanje za 21 učenika 8. d. razreda u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ u Koprivnici.

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U ponedjeljak, 8. prosinca, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave održala je predavanje za 21 učenika 8. d. razreda u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ u Koprivnici. 

Na predavanju je bila prisutna razrednica, a predavanje je održano u sklopu projekta „Zdrav za 5“ na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“.

Učenici su upoznati s načinom i ciljevima provedbe projekta „Zdrav za 5“, a kroz primjere iz medija i policijske prakse upoznati su sa štetnim posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola. Prikazani su primjeri kaznenih djela uništavanja imovine, narušavanje javnog reda i mira, te prometnih nesreća.

Kroz primjer jednog narušavanja javnog reda i mira-tučnjave, od strane djeteta od 15 godina pod utjecajem alkohola, objasnio im se postupak policije, prekršajnog suda, a naglasak je dat na utjecaj takovog događaja na njihovu  budućnost.             

U drugom dijelu predavanja učenici su upoznati s akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ koja se provodi već sedam godina u RH. Obzirom da dolazi vrijeme blagdana i školskih praznika, isti su upoznati sa Zakonom o eksplozivnim tvarima, odnosno kategorizacijom pirotehničkih sredstava. Poseban naglasak je stavljen na opasnost koja prijete od oružja i drugih minsko-eksplozivnih sredstava. Učenike se pozvalo da ne diraju nepoznate i sumnjive predmete, već da to dojave na 192.

Učenicima su podijeljene brošure akcije u kojima se pozivaju građani koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policiju već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.



Stranica