Edukativnom radionicom obilježen Međunarodni dan dječjih prava

Slika PU_KK/Vijesti/2015/11/kop.ivanec.20.11.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U petak, 20. studenoga, u Osnovnoj školi u Koprivničkom Ivancu policijska službenica za prevenciju, održala je edukaciju za 19 učenika 2. i 3.  razreda škole povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe djece/Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece i Međunarodnog dana dječjih prava. 

Tom prilikom s učenicima se komuniciralo o činjenici što su njihova prava, ali i obveze. Temeljna prava na obitelj, primjerenu skrb unutar iste, odgojno-obrazovni proces, zdravstvenu zaštitu, zdravu prehranu, pravo na igru, djetinjstvo s pozitivnim konotacijama, ali i prava da su dužni redovito polaziti nastavu, pomagati jedni drugima, pisati zadaće, pomagati roditeljima kod kuće, biti tolerantni. Svako pravo nosi i određenu obvezu, primjerenu dobi. 

U samu edukaciju implementiran je projekt „Nisi sam“ - Sprječavanje nasilja među djecom i mladima, kao i dio koji se odnosi na zlostavu putem Interneta. 

Djeci su prikazani materijali koji se odnose na potencijalne opasnosti ukoliko svoje osobne podatke prikazujemo na Internetu, kako se služiti Internetom, a da budemo što sigurniji, kao i da ne koriste društvene mreže do 13 – godine života. Razgovaralo se o video igricama koje igraju, zašto ne igrati nasilne video igre, odnosno kako gledanje sadržaja na televiziji s elementima nasilja, kao i igranje takvih igrica, povećavaju toleranciju na nasilje. 

Tijekom radionice djeca su educirana o vršnjačkom nasilju, prikazan je video u kojem dječak osnovne škole u Koprivnici opisuje kako je naišao na primjer zlostavljanja učenika u školi i kako je riješio problem. Tako se došlo do zaključka da se problemi, razmirice ne rješavaju nasiljem, da je nasilje apsolutno neprihvatljiv oblik ponašanja te da se razgovorom, isprikom, može postići pomirba ili izbjeći sukob. 

Djeci se nastojala približiti tematika kako je neophodno da si međusobno pomognu, ukoliko imaju problema bilo koje vrste, te da općenito pomognu osobama koje se nađu u nevolji. Ako naiđu na prometnu nesreću, čuju nasilje u obitelji ili vide isto, ako su sami žrtve, vide vršnjačko nasilje, ne okreću glavu od problema, obrate se odrasloj osobi, nazovu policiju. 

Također, na radionici se pričalo o primjerenim i neprimjerenim dodirima, što se veže na Kampanju Vijeća Europe „Jedno od 5“, odnosno prevencija seksualne zlostave. 

Prikazan je i video uradak koji implicira kako je apsolutno neprihvatljivo pričati sa osobama koje ne poznajemo, koje se predstavljaju da poznaju roditelje, rodbinu, nikada ih nisu vidjeli, da je vrlo bitno takvoj osobi reći NE i pozvati nekog od članova obitelji ili djelatnike škole. Djeca su bila vrlo komunikativna, zainteresirana za sve teme, te su aktivno sudjelovali u edukaciji.



Stranica