EDWARD - Europski dan bez poginulih u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2017/09/edvard.png

Foto: Ilustracija 

Na inicijativu TISPOL-a (mreže prometnih policija država Europe) dana 21. rujna 2017. godine provodi  „Europski dan bez poginulih u prometu” (projekt  EDWARD – European Day Without A Road Death).

Cilj provođenja Europskog dana bez poginulih u prometu je povećanje broja vozača koji poštuju prometne propise i smanjenje smrtnog stradavanja osoba u prometnim nesrećama.

U sklopu Europskog dana bez poginulih u prometu, 21. rujna 2017. godine,  policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke poduzimati će niz preventivnih i represivnih aktivnosti usmjerenih na najčešće uzročnike prometnih nesreća i ugrožene skupine sudionika u prometu, pri čemu će, u sklopu pojačanog nadzora prometa posebnu pozornost, posvetiti nadzoru brzine kretanja i alkoholiziranosti vozača, te pješacima, vozača bicikala i mladim vozačima i djeci.

Ujedno ovim putem pozivamo jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave, odgojno-obrazovne institucije, udruge građana i ostale zainteresirane građane  da se uključe u provedbu Europskog dana bez poginulih u prometu.

U provedbu EDWARD-a se zainteresirani mogu uključiti na način da putem web-stranice TISPOL-a polože prisegu, te da članove svoje obitelji i prijatelje upoznaju s rečenom zakletvom i predlože i njima da istu polože. 

Također sve pozivamo i da se uključe na način da snime kratke video poruke podrške provedbi Europskog dana bez poginulih u prometu ili fotografije sa simbolom EDWARD-a – 0 koja predstavlja nula poginulih u prometu. Video i foto-poruke mogu se poslati na e-mail adresu EDWARD@siservice-europa.eu ili na e-mail adresu Policijske uprave koprivničko – križevačke (koprivnicko-krizevacka@policija.hr) koja će ih proslijediti web-stranici projekta EDWARD.

Komunikacija i podrška projektu odvijat će se i putem društvene mreže Twitter, kojoj je moguće pristupiti s web stranice projekta EDWARD ili na #ProjectEdward.            

Sve aktivnosti vezane za projekt EDWARD mogu se već sada pratiti putem web-stranice www.tispol.org gdje projekt ima svoju podstranicu https://projectedward.eu koja će se puniti materijalima i objavama od strane TISPOL-a. Web stranica projekta EDWARD prevedena na hrvatski jezik nalazi se na web-stranici https://projectedward.eu/hr/.

Kako bi se građani mogli upoznati sa sadržajem Prisege ovdje dajemo njen sadržaj:

PROJEKT EDWARD

MOJA PRISEGA ZA SIGURNOST PROMETA

Obećavam da ću:

·         Podsjetiti svoju obitelj, prijatelje i kolege da pojačaju pažnju na cestama.

·         Uključiti svjetla zbog veće sigurnosti.

·         Voziti najsigurnije što mogu i poštivati prometna pravila i propise, upravljajući automobilom, motociklom ili biciklom.

·         Biti posebno oprezan i pažljiv prema pješacima, biciklistima, djeci i starijima.

·         Voziti dozvoljenom i prilagođenom brzinom.

·         Redovito provjeravati gume svog vozila.

·         Posebno paziti kad vozim pored škole i mjesta gdje je puno djece.

·         Neću voziti nakon konzumiranja alkohola ili lijekova koji mogu utjecati na vožnju.

·         Kada upravljam vozilom gledati ispred sebe i držati potreban razmak.

·         Uvijek vezati sigurnosti pojas i paziti da svi koji su sa mnom u vozilu budu vezani.

·         Neću koristiti mobitel dok vozim.

·         Biti koncentriran na vožnju i paziti da me ništa, izvan ili unutar vozila, ne ometa.

·         Biti dobar primjer putnicima u svojem automobilu, vozeći pažljivo i sigurno. 

Sve sudionike u prometu molimo za oprez, međusobno uvažavanje i poštivanje prometnih propisa, kako tijekom Europskog dana bez poginulih u prometu, tako i tijekom ostatka godine.



Stranica