Gornja Rijeka: Edukativno predavanje roditeljima u sklopu projekta "Nisi sam"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/gornja.rijek.2.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

U utorak, 5. ožujka, u OŠ u Gornjoj Rijeci, održano je edukativno predavanje u sklopu provođenja projektnih aktivnosti Policijske uprave, „Nisi sam“. Predavanje je održano za 80 roditelja učenika 5., 6., 7. i 8. razreda škole, u nazočnosti pedagoga škole. 

Predavanje su održale policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave i policijski službenici Policijske postaje Križevci. 

Na početku predavanja roditeljima je predočena tematika vršnjačkog nasilja, te kroz primjere iz prakse objašnjeno što je vršnjačko nasilje, pojavni oblici, posljedice koje mogu proizaći po djecu, roditelje ali i cijelu obitelj. 

Sama edukacija koncipirana je i kroz multimedijski dio, roditeljima su prikazani određeni video sadržaji. Roditeljima je skrenuta pozornost kada djeca postaju žrtve nasilja, činjenicom netolerancije, nasilje putem Interneta, odnosno da djeca mogu različito reagirati. Od ignoriranja, do ozbiljnih psihičkih poteškoća, lošijeg školskog uspjeha, psihosomatskih smetnji i dr. 

Također, s roditeljima se razgovaralo o opasnostima kojima su djeca izložena na Internetu, posebice društvenim mrežama, najpopularnijoj „Facebooku“.  Djeca ne znaju

kako dobro zaštititi osobne podatke, ne iznositi iste na mrežama, ne znaju koje sadržaje i zašto ne bi smjeli objavljivati. I najvažnije da ne prihvaćaju mnogo prijatelja, budući ih ne poznaju. 

Djeca su na „meti“ vršnjaka koji mogu imati nakanu da se neprimjereno ponašaju prema njima, te odrasle osobe koje imaju seksualne pretenzije prema djeci, pedofili. 

Roditeljima su prikazani i primjeri kako izgleda tipična komunikacija seksualnog „predatora“ koji želi zavesti dijete, nagnati ga na razgovor, zadobiti njegovo povjerenje i sl.

Također, pričalo se o primjerima iz prakse koji su zabilježeni na području Policijske uprave, kako bi roditeljima podigli „razinu“ osviještenosti za ovu problematiku. 

Svrha rada s djecom je poučiti ih kako se nositi s problemima vršnjačkog nasilja i nasilja putem Interneta.



Stranica