Info točke u Sokolovcu

Slika /PU_KK/Vijesti/2021/04/27.4..jpg

Policijske službenice za preventivu Postaje prometne policije Koprivnica održale su dvije info točke u Sokolovcu

Foto: Pu koprivničko-križevačka

S obzirom da je u tijeku sezona izvođenja poljoprivrednih radova, očekuje se veća prisutnost traktora s priključnim vozilima te radnih strojeva svih kategorija na našim prometnicama. Također, kišno vrijeme dodatno otežava sigurno sudjelovanje u prometu, posebno biciklista i pješaka.

Danas, 27. travnja, policijske službenice za preventivu Postaje prometne policije Koprivnica održale su dvije info točke u Sokolovcu usmjerene na vozače traktora, vozače bicikla i pješake, a sve s ciljem održavanja povoljnog stanja u cestovnom prometu. Svi sudionici u prometu mogu znatno doprinijeti sigurnijem stanju u cestovnom prometu svojim odgovornim ponašanjem te poštivanjem svih prometnih propisa. Tijekom preventivnih aktivnosti sudionicima su podijeljeni reflektirajući prsluci.

Savjeti za bicikliste

Potrebno je kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika, ukoliko se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.
Vozači bicikla mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje na cesti na glavi moraju nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. 
Nakon konzumacije alkoholnih pića zabranjeno je upravljati biciklom.
Posebnu brigu voditi o tehničkoj ispravnosti bicikla – na biciklu trebaju biti ispravne kočnice i svjetla (prednje bijelo, stražnje crveno) jer ista bitno pridonose sigurnosti vožnje na biciklu.
Od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Biciklom je zabranjeno upravljati na način kojim se umanjuje stabilnost bicikla i ometaju drugi sudionici u prometu (ne smije se skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti  ili vući, gurati u upravljanju ili ugrožavati druge sudionike u prometu).
O promjeni smjera kretanja potrebno je pravovremeno obavijestiti ostale sudionike u prometu – davanjem znaka rukom. 
Kad se približavate prijelazu ceste preko željezničke pruge nužno je poštivanje svjetlosno-zvučne signalizacije (ne prelaziti preko željezničke pruge kada su spušteni branici ili polubranici ili svjetlosno-zvučna signalizacija).
Prilikom uključivanja u promet (iz dvorišta, parkirališnih prostora i dr.) uvijek propustiti vozila i pješake koji se kreću biciklističkom stazom/trakom, nogostupom ili kolnikom. 
Padu s bicikla može pridonijeti i razgovaranje na mobitel, slušanje muzike ili pisanje sms poruka, čime se pridonosi nestabilnosti vozila i vozača, smanjuje se pažnja i povećava rizik od sudjelovanja u prometnoj nesreći.
Vozači bicikla - ne koristite mobitele tijekom sudjelovanja u prometu na cestama, radije se zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku. 

Savjeti za pješake

Uvijek koristite nogostupe odnosno pješačko-biciklističke staze, a kad se krećete pješačko-biciklističkom stazom uvijek se krećite dijelom koji je označen i predviđen za kretanja pješaka.
Ako nema nogostupa krećite se uz lijevi rub kolnika, kako bi mogli vidjeti vozila koje vam dolaze u susret i po potrebi se mogli maknuti s kolnika.
Cestu uvijek prelazite na obilježenim pješačkim prijelazima.
Prije prelaska ceste uvjerite se da je možete sigurno prijeći – pogledajte lijevo-desno-lijevo.
Cestu prijeđite tek kada se vozači automobila zaustave ispred „zebre“ i propuste vas.
Ako nema „zebre“, cestu prelazite na mjestu koje je osvijetljeno.
Nemojte se nepotrebno zadržavati na cesti.
Postupajte sukladno značenju upaljenog svjetla na semaforu (crveno – stani, zeleno – kreni).
Nemojte istrčavati na cestu između parkiranih vozila.
Postupajte po znakovima policijskih službenika, pripadnika jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica.
Noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budite označeni reflektirajućom materijom (dijelovi odjeće koji reflektiraju svjetlost, reflektirajuće marame, prsluci i dr.) ili izvorom svjetlosti.
Roditelji, upozorite djecu da je igranje na kolniku zabranjeno i opasno. 
Osim rečenog, savjetujemo dodatan oprez na skliskim površinama, obzirom da na istima dolazi do gubitka stabilnosti, padova i ozljeđivanja. 
Pješaci koji koriste mobitel prilikom kretanja u prometu, posebice prilikom prelaska kolnika, nisu dovoljno usmjereni na prometnu situaciju oko njih, čime se povećava mogućnost događanja prometne nesreće.
Pješaci - ne koristite mobitele tijekom sudjelovanja u prometu na cestama, radije se zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku. 

Savjeti za traktoriste

Procijenite osobno iskustvo u upravljanju traktorom, ali što je još važnije i iskustvo u obavljanju poslova koje predviđate obaviti traktorom.
Budite svjesni potencijalnih opasnosti i predvidite kako ih izbjeći.
Traktor obavezno mora imati ugrađenu sigurnosnu kabinu ili okvir koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja.
Dobro upoznajte karakteristike traktora u smislu predviđenih vozila za vuču, ne koristite improvizirane prikolice te pravilno i sigurno priključite priključna vozila.
Upoznajte se s karakteristikama poljskih i šumskih putova te vodite računa o obliku i vrsti terena (uzbrdica i nizbrdica, nagibi uz rubove, itd.).
Upozoravamo da je veliki broj prometnih nesreća uzrokovan ljudskim faktorom, odnosno nedovoljnim poznavanjem tehnologije i dinamike rada te olakim shvaćanjem opasnosti, jer i najmanjom nepažnjom prilikom upravljanja i rada traktorom, pa čak i prilikom prepravaka ili popravaka traktora i priključaka, može doći do neželjenih posljedica.
Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora čišćenje blata s kotača kako se ne bi nanosio na kolnik i time ugrožavao sigurnost ostalih sudionika u prometu.
Nadamo se da će sudionici u prometu dobronamjerno prihvatiti i usvojiti prethodno iznijete savjete kako bi u narednom periodu imali što manje prometnih nesreća a time i što manje stradavanja u tim nesrećama, posebice stradavanja sa najtežim posljedicama.

Pisane vijesti | Promet i vozila