Interventni policajac Renato Begović na trkaćim stazama

  • Slika /PU_KK/Vijesti/2023/11/IMG-20231115-WA0000.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Za sebe kaže da mu trčanje i bavljenje sportom  uvelike olakšava obavljanje složenijih policijskih zadaća, pogotovo u situacijama kada je bitna brza obrada informacija, objektivno i logično zaključivanje, rasuđivanje i disciplina

Foto: Privatna arhiva/Renato Begović

Da je psihofizička spremnost bitna u svakodnevnim zadaćama koje obavljaju policijski službenici može se zaključiti već iz osnovnih uvjeta koje kandidati koji se odluče za školovanje za zanimanje policajac/policajka moraju ispunjavati.

Neki od uvjeta za upis koje kandidati moraju zadovoljiti je da imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost i da ispunjavaju posebno propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti.  

Vjerujemo da su tim mladim budućim kolegama, ali i onima koji su već dugi niz godina u ovoj „plavoj obitelji“, velika motivacija da se bave bilo kakvim sportom, kolege u našim redovima. Kolege koji nas svako malo svojim ostvarenim sportskim rezultatima podsjete, a ponekad i motiviraju da budemo fizički što aktivniji.

Jedan od njih je i policijski službenik Interventne jedinice policije Policijske uprave koprivničko-križevačke Renato Begović. Renato je policajac koji je za fizičku spremnost nakon bavljenja nogometom i hrvanjem odabrao trčanje, kojim se bavi od djetinjstva, a aktivno, što uključuje i brojna natjecanja, unazad sedam godina.

Da je motivacija velika i danas govore podaci da je samo ove godine sudjelovao na 11 utrka, među kojima je istrčao dva polumaratona i Zagrebački maraton, gdje se održavalo Prvenstvo Hrvatske za policijske službenike MUP-a, na kojem je zauzeo odlično 4. mjesto, dok je 2021. godine na istom maratonu zauzeo odlično 2. mjesto. Najbolji do sada istrčani maraton mu je ljubljanski 2022. godine, kojeg je istrčao za 3 sata 11 minuta i 33 sekunde. 

Iako se Renato najviše natječe kao član Atletskog kluba Koprivnica, kad god je to prilika, s drugim kolegama iz Policijske uprave koprivničko-križevačke sudjeluje na utrkama koje imaju humanitarni karakter („Wings For live“ i dr.). Kako sam kaže to su utrke koje mu daju posebnu snagu i motivaciju.        

 „Poseban je osjećaj, zadovoljstvo, ponos i sreća nakon svakog prolaska kroz cilj kad znate da ste ostvarili cilj za koji ste se mukotrpno pripremali.“  

Kad govorimo o poveznici trčanja i obavljanja svakodnevnih policijskih zadaća, Renato ističe da u policijskom poslu, kako bi bili sigurni u profesionalno postupanje moramo imati široki spektar znanja, a isto tako moramo biti sigurni u sebe i biti psihofizički spremni za izvršavanje i najsloženijih zadaća. Slična je stvar i kod trčanja maratona, svaki je zanimljiv na svoj način jer je nepredvidiv i nikada ne znate kako ćete ga završiti i koji ćete rezultat postići.   

Za sebe kaže da mu trčanje i bavljenje sportom  uvelike olakšava obavljanje složenijih policijskih zadaća, pogotovo u situacijama kada je bitna brza obrada informacija, objektivno i logično zaključivanje, rasuđivanje i disciplina.

Kroz razgovor s policijskim službenikom, dalo se naslutiti da jedva čeka idući trkački izazov i startnu liniju jer kako kaže trčanje je više od samog sporta, natjecanja i osvajanja medalja. 
 

Stranica