Jučer pet prometnih nesreća, šest osoba ozlijeđeno

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata2.jpg

Jučer su na području Policijske uprave zabilježene četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. 

Foto: Ilustracija

Jučer su na području Policijske uprave zabilježene četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama zabilježene su u Reki, Herešinu, Križevcima i Kloštru POdravskom.

Jučer oko 14.20 sati u Reki u Ulici Stjepana Radića zbog neprilagođene brzine sudarila su se dva osobna automobila. Oboje vozača i putnik lakše su ozlijeđeni. U vremenu od 15.04 do 16.28 sati ova dionica državne ceste broj 41 bila je zatvorena za promet, a promet se odvijao obilaznim pravcem.

Oko 17.50 sati u Herešinu u Ulici hrvatske državnosti teretni automobil je sletio van kolnika i prevrnuo se, a putnik je ozlijeđen.

Potom, oko 14 sati u Križevcima, na raskrižju Ulice kralja Tomislava i Marcela Kiepacha, zbog nepropisnog kretanja sudarili su se osobni automobil i biciklistkinja, koja je pala i lakše je ozlijeđena.

Naposljetku, oko 18.55 sati u Kloštru Podravskom u Ulici Petra Preradovića zbog nepropisnog pretjecanja teretni automobil je naletio na biciklistkinju, koja je teško ozlijeđena. Vozač je bio pod utjecajem alkohola od 0,75 promila i uhićen je.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražena prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, prometnim znakovima i vremenskim uvjetima.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da  poštuju prometne propise i prometne znakove pri čemu naglašavamo upravljanje onom kategorijom motocikla za koju je vozač osposobljen, kretanje uz desni rub kolnika, da ne „sijeku zavoje“, da se u grupi kreću u koloni jedan iza drugoga, da izbjegavaju „škare“ i da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima. Zasebno naglašavamo važnost korištenja pravilno pričvršćene homologirane zaštitne kacige za vozače i putnike na mopedima i motociklima.

Na vozače osobnih i teretnih automobila, apeliramo da prije uključivanja u promet, skretanja ili vožnje unazad provjere „mrtvi kut“ kako ne bi došlo do naleta na pješake, vozače bicikala, mopeda ili motocikala.

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, da cestu prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“, da ne stupaju naglo na kolnik između parkiranih vozila, te da noću budu dodatno označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti.

Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom ili materijom, te da na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla upaljeno svijetlo crvene boje.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima duži su koristiti postojeće sigurnosne pojaseve, a djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Korištenje mobitela i sličnih uređaja odvlači pozornost s prometnice, te stoga vozačima motornih vozila, vozačima bicikala i pješacima savjetujemo da za vrijeme kada sudjeluju u prometu ne koriste rečene uređaje.

Nadalje, skrećemo pozornost svim sudionicima da se s povećanim oprezom trebaju približavati prijelazima ceste preko željezničke pruge, kako bi se u slučaju potrebno mogli sigurno zaustaviti i propustiti vlak.



Stranica