Jučer zabilježene četiri prometne nesreće

Slika PU_KK/Vijesti/2017/04/pol.vozilo.bmp

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena, te tri nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena, te tri nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Prometna nesreća s ozlijeđenom osobom zabilježena je jučer, 8. svibnja, oko 10 sati u Koprivnici na makadamskom putu gradskog sajmišta, gdje je zbog nepropisnog obilaženja osobni automobil prešao preko noge pješakinje, koja je lakše ozlijeđena. Vozač je s vozilom napustio mjesto događaja, te je naknadno pronađen.

Prometne nesreće s materijalnom štetom zabilježene su u Peterancu, Rasinji i Starigradu.

Oko 10 sati u Peterancu u Ulici braće Radić zbog nepropisnog uključivanja u promet osobni automobil je udario u zaustavljeni osobni automobil.

Oko 12.50 sati u Rasinji, na raskrižju Varaždinske i Ulice baruna Inkeya, zbog nepoštivanja prednosti prolaska bočno su se sudarila dva osobna automobila.

Oko 23.50 sati u Starigradu u Starogradskoj ulici zbog neprilagođene brzine osobni automobil je sletio van kolnika i udario u ogradu kuće. Vozač je s vozilom napustio mjesto događaja i naknadno je pronađen i uhićen. Bio je pod utjecajem alkohola od 1,78 promila.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače motornih vozila pozivamo na poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakovima i pravilima. Ujedno, sve vozače podsjećamo da moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi stanju i osobinama prometnice, postavljenim prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da sukladno uvjetima na kolniku smanje brzinu kretanja svog vozila.

Sve vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu odnosno da prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, skretanja, obilaženja i vožnje unatrag vode računa o svojoj ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, te da ove radnje izvrše tek nakon što se uvjere da ih mogu sigurno izvesti. Molimo vozače osobnih automobila, teretnih vozila i traktora, da posebnu pozornost posvete vozačima mopeda, motocikala i bicikala te pješacima.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima u prometu, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da u prometu ne sudjeluju s tehnički neispravnim, neosiguranim i neregistriranim vozilima, da upravljaju onim kategorijama vozila za koje posjeduju valjane vozačke dozvole, te da obavezno koriste zaštitnu kacigu.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigrnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku. 



Stranica