Koprivnica: Edukacija učenika na temu zlouporabe opojnih droga

Slika PU_KK/Vijesti/2015/03/Droga.jpg

U četvrtak, 12. ožujka, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke u prisutnosti razrednika održali su predavanje za 22 učenika drugog razreda gimnazije “Fran Galović“ Koprivnica. Tema predavanja bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe droga“.  

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 12. ožujka, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke u prisutnosti razrednika održali su predavanje za 22 učenika drugog razreda gimnazije “Fran Galović“ Koprivnica. Tema predavanja bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe droga“.

Policijski službenici su kroz brojne primjere iz prakse upoznali učenike sa vrstama droge i kako iste utječu na njihov organizam i život u potpunosti.

Problem je što mladi imaju krive i nepotpune informacije o posljedicama zlouporabe droga uslijed čega se zanemaruju posljedice i opasnosti kod konzumacije droga.

Do konzumacije droga dolazi zbog radoznalosti, pod pritiskom vršnjaka („izlikom dobrog prijateljstva“), potrebom za opuštanjem i dobrim provodom. Poseban naglasak predavanja bio je na fazi eksperimentiranja s drogama, odnosno samo jednoj konzumaciji koja može biti ponekad i posljednja.

Učenike se posebno upozorilo na razne proizvode koji su lako dostupni, a čine mješavinu bilja koja je tretirana sintetičkim kanabinoidima. Uslijed konzumacije takvih proizvoda postoji mogućnost predoziranja i nastupanja najtežih posljedica, što je nažalost vidljivo i iz primjera koji su popraćeni medijski. 

Ukoliko dođe do ovisnosti, važno je obratiti se osobi od povjerenja i potražiti pomoć: U sklopu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije djeluje Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti koji pruža potpunu anonimnost. Kroz praktične primjere učenici su upoznati sa zakonskim odredbama koje se odnose na zlouporabu droga kroz Kazneni zakon.  



Stranica