Koprivnica: Edukativna radionica u OŠ "A. N. Gostovinski"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/02/internet.1.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 21. veljače, u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ u Koprivnici, održana je radionica u  2. a razredu za 24 učenika, u sklopu projekta „Nisi sam“. 

Radionicu su održali načelnik Policijske postaje Koprivnica i policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika, uz suradnju učiteljice Suzane Hergotić. Tema same radionice bila je sprječavanje elektroničke zlostave. 

Na specifičan način, djeci je ukazano na opasnosti koje „vrebaju“ putem Interneta, mobilnih uređaja, odnosno kako prepoznati iste, kako se zaštiti i najvažnije, ne komunicirati u virtualnom svijetu s nekim kog ne poznajemo u realnom svijetu. 

Učenicima je pokazan jedan model - da postoji jedna „kutija“ u kući, pored nje elektroničko računalo, što ćemo staviti , što smijemo staviti u kutiju, što u računalo, što ne, a da se odnosi na naše osobne stvari, podatke.

Na taj način, učenici su shvatili da ne smiju ostavljati svoje ime i prezime, posebice na društvenim mrežama, adresu,  osobne podatke, brojeve računa , bankovne račune roditelja, nikome ne davati lozinke, e-mail adrese, nikakve podatke koji su identifikacijski.

 Učiteljica je priredila , zajedno s učenicima jednu predstavu „TKO JE PREKO ZIDA“, ista je snimana kamerom, a odnosi se na komunikaciju putem Interneta, djeca su simulirala „zlo“ koje vreba i želi namamiti dijete da s njime uđe u razgovor i da mu daje svoje podatke, s druge strane, djeca koja imaju spremne odgovore i suprotstaviti će se i reći – NE. Nakon radionice, učenici su iznosili svoje zaključke, što su na radionici naučili.  

Ova radionica je jedna u nizu specifičnih s ovim razredom, dok u slijedećem dijelu slijedi zajednički rad sa roditeljima. Djeca će tom prilikom, poučiti roditelje kako se ponašati u svijetu Interneta, te će zajedno usvajati znanja, uz nazočnost i edukativni dio policijskih službenika ove Policijske uptave.



Stranica