Koprivnica: Edukativna radionica u sklopu projekta "Dan kao san"

Slika PU_KK/Vijesti/2015/03/Srijem.1.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U petak, 20. ožujka, u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica održana je edukativna radionica u sklopu projekta „Dan kao san“ za učenike od prvih do četvrtih razreda Područnih škola Srijem i Mala Mučna u Srijemu. 

Edukativnu radionicu održali su predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica gđa Marija Mraz i članovi udruge Nataša i Ivan Friščić, te policijski službenici za prevenciju Policijske uprave. Na radionici je sudjelovalo 30 učenika, ravnatelj Osnovne škole „Sokolovac“ i četiri razrednice. 

Učenicima je kroz interakciju predstavljena slikovnica „Bontončić ili kako svima biti prijatelj“. Slikovnica je edukativnog karaktera i opisuje situacije sa kojima se učenici susreću u školi i svojem okruženju. Učenici su aktivno sudjelovali u primjerima koji opisuju kako pomoći djeci koja imaju neko tjelesno oštećenje (uslijed čega se teže kreću ili ne mogu hodati), djeci koja imaju oštećenje sluha ili vida, teže uče ili pak boluju od nekih bolesti (primjer epilepsije ili astme). 

Nakon toga su i učenici i djelatnici škole isprobali pomagala koja služe u edukativne svrhe: kolica i pomagala za kretanje-štake. Kretanjem s pomagalima shvatili su koliko je važno imati razumijevanje i pomoć svojih prijatelja, okoline. Cilj radionice je podizanje razine svijesti i omogućavanje razumijevanja svakog oblika različitosti.   

U drugom su dijelu radionice učenici su upoznati s nekim opasnim situacijama u kojima se mogu naći. Prikazan im je video materijal u kojem nepoznata osoba dolazi pred školu pod izlikom da je poslana od strane roditelja i nudi prijevoz učenicima kući. Tu učenici reagiraju na način da odbijaju daljnju komunikaciju i potraže pomoć odrasle osobe i policije. 

Razrađene su i situacije dolaska nepoznate osobe pred kućna vrata, te traženja informacija/osobnih podataka putem telefona. Utvrđeno je da su učenici jako dobro upoznati sa načinom samozaštite.



Stranica