Koprivnica: Edukativno predavanje u Domu za starije i nemoćne osobe

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/starčeki.1.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 8. ožujka, na poziv Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave koprivničko – križevačke, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici održale su predavanje na temu „Nasilje u obitelji“ i „Kako se zaštititi?“. Predavanju je bilo prisutno oko 50 osoba. 

Spomenuto predavanje održano je u sklopu projekta „Dan kao san“ koji je namijenjen pomoći i potpori ranjivim društvenim skupinama – osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi. Obzirom na visoku tamnu brojku neprijavljivanja obiteljskog nasilja od strane osoba s invaliditetom, održano je edukativno predavanje na temu obiteljskog nasilja.

Kroz niz primjera iz policijske prakse i medija, prisutnima su pojašnjeni oblici nasilja u obitelji, definirani člankom 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji: tjelesno nasilje, tjelesno kažnjavanje i drugi načini ponižavajućeg postupanjaprema djeci u odgojne svrhe, psihičko nasilje, protupravna izolacija, spolno nasilje i ekonomsko nasilje. Također pojašnjen je postupak policije prilikom nasilja u obitelji, te mjere opreza koje se izriču u kaznenom postupku.

Pozvalo ih se da prijave nasilje i upoznalo ih se s institucijama kojima se mogu obratiti u slučajevima da su žrtve nasilja: Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006, centrima za socijalnu skrb u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, Udruga žena „Hera“ Križevci i pozivom policiji na 192. 

Drugi dio predavanja bio je posvećen problematici kaznenih djela krađa, teških krađa provaljivanjem, prijevarama i nedozvoljenoj uporabi osobnih podataka, u kojima su često oštećene osobe starije životne dobi i osobe koje žive same. Kroz brojne primjere iz medija opisani su najčešći načini počinjenja tih kaznenih djela.

Podijeljene su brošure i preventivni letci: „Učinite svoj dom sigurnijim“, „Dan kao san“, „Nasilje u obitelji“ i „Ne dozvolite da se netko koristi vašim osobnim podacima“. Kroz konkretne primjere prisutne se pozvalo da se pokušaju sami zaštititi na način: 

 - da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove – bez obzira kako se iste predstavljaju, potrebno je utvrditi identitet traženjem dokumenata (lažni bankari, socijalni radnici, policajci, zdravstveni djelatnici i slično),

- da ne nasjedaju na povoljne prodaje raznoraznih predmeta (skupih predmeta za jeftine novce),

- da ne ostavljaju svoje domove nezaključane bez obzira kako kratko su odsutni,

- ne čuvaju u svojem domu dragocjenosti i novac već ih pohrane u sefove,

- da nikako ne odaju svoje osobne podatke (ime, prezime, OIB, broj bankovne kartice, PIN-ove) i podatke da žive sami, jer će postati žrtve kaznenih djela, i

- da sva sumnjiva ponašanja - osobe i vozila prijavljuju na broj 192.



Stranica