Križevci: Predavanje djeci vezano uz projekt "Nisi sam" i "Dan kao san"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/12/coor.kz.3.300.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

U srijedu, 4. prosinca, policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave, održale su predavanje u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci. Predavanje je održano vezano uz projekte „Nisi sam“ i „Dan kao san“. 

Predavanje je održano za 18 učenika škole, a vezano uz projekt „Nisi sam“, tema predavanja bilo je vršnjačko nasilje, nasilja putem modernih elektroničkih tehnologija, s naglaskom na opasnosti koje „vrebaju“ na društvenim mrežama, na „Facebooku“.

Učenicima su prikazani video sadržaji koji ukazuju na neprihvatljivost nasilničkog ponašanja i kako prepoznati što je nasilje, na koji način reagirati. Također, govorilo se o sigurnosti na Internetu, na koji način podesiti sigurnosne postavke, zaštiti osobne podatke, učenici su upoznati koje podatke nikako ne smiju objavljivati na društvenim mrežama i Internetu općenito. 

Tijekom predavanja, u prostoru informatičke učionice održana je kraća radionica, na način da su učenici pokazali svoje Facebook profile, educirani su kako da profil sigurnosno podese. Također, educirano su kako da se izbrišu kao prijatelji, profili, osobe koje ne poznaju, te da ubuduće ne prihvaćaju prijateljstvo, niti traže, od nekog kog ne poznaju. 

Na interaktivnim primjerima, stripovima koji su bazirani poput kviza znanja, učilo se što su osobni podaci, te da ih ne smiju objavljivati. 

Vezano uz projekt „ Dan kao san“ , govorilo se o sigurnosti doma, nas samih, kako se zaštiti od osoba koje bi mogle biti potencijalno opasne, kao počinitelji kaznenih djela, imovinskih delikata i prekršaja.

Učenicima je objašnjeno, kada su sami kod kuće, da nikome ne otvaraju vrata, da od službenih osoba traže identifikacijske isprave, isto tako da preko telefona ne razgovaraju s nepoznatim osobama, nikako da ne ostavljaju osobne podatke. 

Predavanjima su bili nazočni i djelatnici škole, ravnateljica, pedagog i profesor, te su izrazili zadovoljstvo ovakvim načinom predavanja i znanjem koje su njihovi učenici dobili.



Stranica