"Mir i dobro" - održane edukacije u školama

Slika PU_KK/Vijesti/2016/12/MidKlostarPodravski_2.jpg

Foto: Pu koprinvičko -križevačka

Shodno preventivnim zadaćama operativne akcije "Mir i dobro", policijski službenici Policijske uprave koprivničko - križevačke održali su  osam edukacija kojima je nazočilo 688 učenika osnovnih i područnih škola u Đurđevcu, Kalinovcu, Sokolovcu, Virju, Molvama, Podravskim Sesvetama i Kloštru Podravskom.

Učenike se upoznalo s akcijom „Mir i dobro“ koju policija tradicionalno provodi u razdoblju od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine, s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti, opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, a ponajviše sprječavanje stradavanja osoba i oštećenja imovine od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Prošle godine, na području Republike Hrvatske ukupno je ozlijeđeno 58 osoba (24 teže) uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, od čega 25 djece – njih devet teško je ozlijeđeno.

Na području Policijske uprave koprivničko - križevačke korištenjem pirotehničkih sredstava ozlijeđeno je 13 osoba, od čega je pet osoba teško i osam osoba lakše ozlijeđeno. Među ozlijeđenima je dvoje djece, od 13 i 10 godina.

Učenici su upoznati s odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima – podjelom pirotehničkih sredstava i načinom njihove uporabe. Također ih se upoznalo da je prodaja pirotehničkih sredstava II i III dozvoljena  u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja  osobama starijim od 18 godina, a uporaba u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja i da je upotreba zabranjena u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba.

Osim pirotehničkih sredstava, učenici su upoznati s akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ koja traje dugi niz godina. Pozvani su da s njom upoznaju svoje roditelje/ukućane,  da nazovu policiju i predaju oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva bez sankcija.

Kroz brojne primjere stradavanja djece i odraslih osoba na području ove Policijske uprave upozorilo ih se da ukoliko pronađu oružje ili neko minsko-eksplozivno sredstvo, da ih ne diraju, zapamte ili označe mjesto pronalaska, udalje se od tog mjesta i odmah obavijestite roditelje ili starije osobe ili nazovu policiju na telefon 192.

Provedeno je interno anonimno anketiranje u kojem je sudjelovalo 57 učenika u dobi od 11 i 12 godina, od čega 31 učenica i 26 učenika. Pedeset učenika je odgovorilo da znaju što su to pirotehnička sredstva, opisali su petarde, vatromete i druga eksplozivna sredstva koja su opasna. Njih 45 je koristilo pirotehnička sredstva, većinom kod kuće, za Novu godinu. Da su im roditelji/obitelj kupovali pirotehnička sredstva odgovorilo je 45 učenika. Na pitanje koriste li pirotehnička sredstva samostalno ili pod nečijim nadzorom, njih 34 je odgovorilo da ih koriste pod nadzorom roditelja ili nekog drugog punoljetnog člana obitelji, dok ih je devet izjavilo da ih koriste sami.



Stranica