Nadzor prometa vikendom: S 3,49 promila uzrokovao prometnu nesreću

Slika /PU_KK/Vijesti/VoziloRotacija2.JPG

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 4. studenoga, u 18.10 sati u Kozarevcu kada je 34 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,49 promila i izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 2. do 4. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže i dvije osobe lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisna vožnja unazad, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno kretanje kolnikom.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće, dok je jednu izazvao mladi vozač.

Sankcionirana su 142 prometna prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva odbijanja alkotestiranja, 24 prekoračenja dopuštenih brzina, 29 nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam nepropisnih korištenja mobitela.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješten je jedan vozač, dok ih je pet uhićeno. Provedena su dva žurna prekršajna postupka.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 4. studenoga, u 18.10 sati u Kozarevcu kada je 34 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,49 promila i izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 2. studenoga, u 20.10 sati na državnoj cesti DC 2 u Vlaislavu kada je 50 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 105 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

Pod utjecajem alkohola zatečena su dva mlada vozača. Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 4. studenoga, u 2.08 sati u Koprivnici, kod 23 - godišnje vozačice koja je upravljala osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,58 promila.

Ističemo i da su tijekom vikenda mladi vozači sankcionirani i poradi prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila (4), nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja.

U činjenju prometnih prekršaja zatečena su četiri recidivista koji su počinili šest prometnih prekršaja (dva upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva odbijanja alkotestiranja, upravljanje prije stjecanja prava i upravljanje za vrijeme zabrane).


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Na vozače apeliramo dan nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač).

Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da su dužni smanjiti brzinu kretanja svojih vozila noću, za vrijeme magle, kada su kolnici mokri i klizavi, kada se približavaju zavoju, prijevoju, raskrižja, pješačkim prijelazima i drugo.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu.

Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Sve vozače podsjećamo da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako ne bi zahvatili bankinu i sletjeli sa ceste odnosno na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije kako ne bi vozilima prešli na suprotni prometni trak. Također, prilikom mimoilaženja vozači moraju ostaviti dovoljan razmak između svog vozila i vozila s kojim se mimoilaze.

Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „STOP“ i crvenog svjetla semafora. Podsjećamo vozače koji skreću ulijevo, da prije samog skretanja, moraju propustiti sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. 

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Pješake i vozače bicikala molimo da tijekom kišnih oborina i magle kada je vidljivost smanjena, te noću budu  označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti odnosno reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom.


Pisane vijesti