Najava akcije nadzora alkoholiziranosti i mladih vozača

Slika PU_KK/Vijesti/2013/04/alkohol čaša.bmp

Foto: Ilsutracija

Tijekom mjeseca ožujka 2013. godine na području Policijske uprave zabilježeno je 48 prometnih nesreća, od čega 21 nesreća s ozlijeđenim osobama i 27 nesreća  s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovalo je 111 sudionika, od kojih su dva sudionika  teško, a 27 je lakše ozlijeđeno.

Od 111 sudionika prometnih nesreća, kod 17 sudionika utvrđen je alkohol u organizmu, što čini 15 % sudionika. U odnosu na mjesec veljaču 2013. godine, vidljivo je povećanje broja sudionika pod utjecajem alkohola za 31 % (02/13 - 13).

Prometne nesreće pod utjecajem alkohola prouzročilo je 11 vozača osobnih automobila, po jedan vozač bicikla i pješak. Osobe pod utjecajem alkohola prouzročile su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno, te devet nesreća s materijalnom štetom.

Mladi vozači prouzročili su četiri prometne nesreće, od čega nesreću s ozlijeđenim osobama i tri s materijalnom štetom, što čini 8 % od ukupnog broja prometnih nesreća. U nesrećama je jedan mladi vozač lakše ozlijeđen. Kod dva mlada vozača koji su prouzročili prometne nesreće utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu.

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća do kojih dolazi zbog alkoholiziranosti vozača i prekršaja koje čine mladi vozači, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, u petak, 12. travnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke, provesti će se  preventivno–represivna akcija „Nadzor alkoholiziranosti i mladih vozača“.

Ovim putem ponovno podsjećamo mlade vozače da je za njih zakonom dopuštena koncentracija alkohola u organizmu 0,00 g/kg, te da je maksimalna snaga motora osobnih automobila kojima oni mogu upravljati u prometu na cestama ograničena na 80 kw.

Osim prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i prekršaja mladih vozača, policijski službenici uključeni u provođenje akcije sankcionirati će i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.


Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.



Stranica