Najava akcije nadzora alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila, korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Slika PU_KK/Vijesti/2018/01/policija.3.png

na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u petak, 19. siječnja, provoditi će se akcija nadzora alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila, korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela.   

Foto: Ilustracija 

Tijekom prošle godine zabilježeno je 598 prometnih nesreća, od čega 11 prometnih nesreća s poginulim osobama i 239 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama stradalo je 330 osoba. Smrtno je stradalo 13 osoba, teško je ozlijeđeno 56 osoba, a lakše je ozlijeđena 261 osoba. Najviše prometnih nesreća zabilježeno je zbog brzine – 141 prometna  nesreća što čini 24 posto ukupnog broja nesreća. Zbog brzine zabilježeno je pet prometnih nesreća s poginulim osobama i 75 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno je stradalo sedam  osoba,  teško je ozlijeđeno 20 osoba, dok je 58 osoba lakše ozlijeđeno.  

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 139prometnih nesreća odnosno 23 posto prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s poginulim i 51 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno je stradalo šest osoba, teško je ozlijeđeno 17 osoba, a lakše je ozlijeđeno 45 osoba. Pod utjecajem alkohola u prometnim nesrećama sudjelovalo je 160 vozača odnosno 17 posto vozača. Od 1005 osoba koje su trebale koristiti sigurnosni pojas, isti s koristile 794 osobe odnosno 79 posto sudionika je koristilo sigurnosni pojas.

Od 1. do 17. siječnja ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 13 prometnih nesreća od čega četiri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno. U ovim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovalo je šest vozača odnosno 54 posto ukupnog broja vozača sudionika prometnih nesreća (ukupno 11 vozača). Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom,  u kojoj je jedan osoba lakše ozlijeđena, i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Sigurnosni pojas koristilo je 12 sudionika ili 80 posto sudionika (ukupno 15 sudionika trebalo koristiti sigurnosni pojas). 

Valja istaknuti da je tijekom prošle godine uzrok događanja pet prometnih nesreća s poginulim osobama od ukupno 11 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je sedam osoba smrtno stradalo, bila brzina, te da su četiri prometne nesreće s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo pet osoba, izazvali vozači pod utjecajem alkohola. U tri prometne nesreće s poginulim osobama zabilježena je kombinacija alkohola i brzine. Mladi vozač izazvao je prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao. 

Ovim putem vozače, osim mladih vozača i „vozača profesionalaca“, podsjećamo da je dozvoljena koncentracija do 0,50 g/kg alkohola u organizmu, te vozačima, ponovno, savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe odnosno pozivamo sve koji u društvu izlaze da koriste institut tzv.  „dogovornog vozača“. Za poseban oprez molimo mlade vozače, za koje dopuštena koncentracija alkohola u organizmu iznosi 0,00 g/kg, te osobe starije životne dobi.  

Također, sve vozače podsjećamo na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja izraženih pomoću prometnih propisa i prometnih znakova. Podsjećamo da su sve osobe u motornim vozilima dužne koristiti ugrađene sigurnosne pojaseve odnosno da sigurnosnim pojasom u vozilima moraju biti vezani vozač, suvozač i putnici na stražnjim sjedalima. Djeca se u vozilima moraju prevoziti u adekvatnim dječjim sjedalicama, pričvršćenim sukladno uputi proizvođača, i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice. Vozači i putnici na mopedima i motociklima dužni su koristiti, pravilno pričvršćenje, homologirane motociklističke kacige. Djeca do 16. godine života moraju za vrijeme kada upravljanju biciklom na cesti na glavi imati zaštitnu biciklističku kacigu. 

Uporaba mobitela tijekom sudjelovanja u prometu predstavlja distrakciju za vozača i za pješaka jer odvlači pozornost s prometnice. Stoga ne preporučujemo uporabu mobitela tijekom sudjelovanja u prometu. Vozači motornih vozila mogu koristiti mobitel jedino ukoliko posjeduju napravu za njegovo korištenje bez upotrebe ruku odnosno pomoću tzv. „hands free“ uređaja. Osim mobitela, ne smiju se koristiti niti mp3, mp4 i slični uređaji jer imaju isti negativni utjecaj na sudionike u prometu, posebice vozače bicikala i pješake. 

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u petak, 19. siječnja, provoditi će se akcija nadzora alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila, korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela. 

Posebna pozornost biti će posvećena nadzoru prometa na državnim i županijskim cestama na kojima su zabilježene najteže prometne nesreće. Osim navedenih prekršaja, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa, a posebna pozornost biti će posvećena mladim vozačima i počiniteljima najtežih prometnih prekršaja u povratu.



Stranica