Najava akcije nadzora brzina

Slika PU_KK/Vijesti/2013/08/palica pol..bmp

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila i broj nastradalih osoba, policijski službenici Postaje prometne policije Koprivnica će sutra, 17. rujna, provesti reventivno - represivnu akciju "Nadzor brzine kretanja vozila".

Foto: Ilustracija

Tijekom osam mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Koprivnica zabiljženo je 205 prometnih nesreća u kojima je sudjelovalo 487 sudionika. Nastradale su 122 osobe, od čega tri smrtno, 18 osoba teže je, a 101 osoba lakše je ozlijeđena. Najčešći uzrok događanja prometnih nesreća bila je neprilagođena brzina koja je zabilježena u 51 prometnoj nesreći ili 24,8%. U tim nesrećama stradala je 51 osoba, od kojih  dvije smrtno (vozač motocikla i putnica na istom), četiri osobe su teže, a 28 osobe je lakše ozlijeđeno.

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila i broj nastradalih osoba, policijski službenici Postaje prometne policije Koprivnica će sutra, 17. rujna, provesti reventivno - represivnu akciju "Nadzor brzine kretanja vozila".

Tijekom akcije vršit će se nadzor brzine kretanja na svim prometnicama, poglavito državnim cestama, uz maksimalnu upotrebu svih raspoloživih uređaja za nadzor brzine kretanja. 

Obzirom na povećanu frekvenciju prometovanja najugroženijih skupina sudionika u prometu - djece, pješaka i vozača bicikla, pozivamo sve vozače da brzinu kretanja vozila, poglavito u zonama škola i vrtića prilagode uvjetima na kolniku, te na taj način doprinesu povoljnijem stanju sigurnosti.

 

Dobro je podsjetiti

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.



Stranica