Najava akcije nadzora brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, korištenja sigurnosnog pojasa, mobitela i zaštitne kacige

Slika PU_KK/Vijesti/2018/07/pol.auto.2.png

Foto: Ilustracija 

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su 292 prometne nesreće, od čega tri prometne nesreća s poginulim osobama i 116 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama je sudjelovalo 648 sudionika, od kojih je stradao 161 sudionik. Smrtno su stradala tri sudionika, 28 sudionika je teže ozlijeđeno, dok je 130 sudionika lakše ozlijeđeno.

Brzina je bila uzrok događanja 57 prometnih nesreća ili 20 posto nesreća. Uslijed brzine zabilježene su dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 19 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradale su 54 osobe, pri čemu su dvije osobe smrtno stradale, 11 osobe je teško ozlijeđeno, a 41 osoba je lakše ozlijeđena.

Od 447 vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, 83 vozača je imalo alkohol u organizmu ili 19 posto. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 73 prometne nesreće ili 25 posto nesreća, od čega 26 nesreća s ozlijeđenim osobama i 47 nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradale su 34 osobe, pri čemu je šest osoba teže stradalo, a 28 osoba lakše.

Zabilježeno je devet prometnih nesreća motociklista i mopedista od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom i sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je osam motociklista i mopedista od kojih je jedan vozač motocikla smrtno stradao, dva vozača mopeda i vozač motocikla su teško ozlijeđeni, dok su dva vozača mopeda i dva vozača motocikala lakše ozlijeđeni. Sigurnosni pojas koristilo je 76 posto sudionika prometnih nesreća, dok je zaštitnu kacigu koristilo 92 posto mopedista i motociklista. Nekorištenje sigurnosnog pojasa može se dovesti u vezu s događanjem prometne nesreće s poginulom osobom.  

Tijekom šest mjeseci ove godine policijski službenici sankcionirali su 7727 prometnih prekršaja sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Utvrđeno je i sankcionirano 2353 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 1023 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 1116 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (1053 prekršaja odraslih i 63 prekršaja nepravilnog prijevoza djece) i 179 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.  

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u srijedu, 25. srpnja, provoditi će se akcija „Nadzora brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, korištenja sigurnosnog pojasa, mobitela i zaštitne kacige“.

Tijekom akcije vršiti će se nadzor pravilnog prijevoza djece u vozilima, korištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača, putnika na prednjem sjedalu i putnika na stražnjim sjedalima, pravilnom korištenju homologiranih zaštitnih kaciga od strane vozača i putnika na mopedima i motociklima, pravilnoj uporabi mobitela tijekom upravljanja vozilima, poštivanju ograničenja brzine kretanja vozila i upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. Tijekom akcije, vozači i ostali sudionici u prometu koji će poštivati prometne propise biti će nagrađeni prigodnom nagradom, dok će se vozači i ostale osobe zatečene u prekršaju sankcionirati. 



Pisane vijesti