Najava pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača

Slika PU_KK/Vijesti/2009/06/Alkometar200.jpg

U prvih devet mjeseci ove godine 73 prometne nesreće dogodile su se poradi alkoholiziranosti vozača, od čega jedna nesreća s poginulim osobama, 34 nesreće s povrijeđenim osobama i 38 nesreća s materijalnom štetom. U ove 73 nesreće stradala je 41 osoba, od čega je jedna osoba smrtno stradala, 11 osoba je teško povrijeđeno, a 29 osoba je lakše povrijeđeno.

 Foto: Ilustracija  

U prvih devet mjeseci ove godine 73 prometne nesreće dogodile su se poradi alkoholiziranosti vozača, od čega jedna nesreća s poginulim osobama, 34 nesreće s povrijeđenim osobama i 38 nesreća s materijalnom štetom. U ove 73 nesreće stradala je 41 osoba, od čega je jedna osoba smrtno stradala, 11 osoba je teško povrijeđeno, a 29 osoba je lakše povrijeđeno. 

U odnosu na prošlu godinu zabilježeno je povećanje prometnih nesreća do kojih je došlo uslijed alkoholiziranosti vozača za 21 nesreću ili 40 %, pri čemu se bilježi apsolutno povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama. Također je zabilježeno apsolutno povećanje broja smrtno stradalih osoba u ovim nesrećama, te povećanje broja teško povrijeđenih osoba od 83 %. 

U prvih devet mjeseci pod utjecajem alkohola bilo je 187 od ukupno 1336 sudionika prometnih nesreća ili 14 % sudionika prometnih nesreća. Od ukupno 920 vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bilo je 178 vozača što čini 19 % vozača. 

U istom razdoblju policijski službenici poradi vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirali su 1 243 vozača, od čega najviše vozača koji su vozilima upravljali s koncentracijama alkohola iznad 1,5 g/kg (430), a potom vozača koji su u organizmu imali od 1,00 do 1,50 g/kg (343). Poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola do 0,50 g/kg sankcionirano je šest mladih vozača. 

Tijekom dosadašnjeg dijela mjeseca listopada upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola bilo je uzrok događanja 20 prometnih nesreća, od čega sedam prometnih nesreća s povrijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško povrijeđene, a četiri osobe lakše povrijeđene. Pod utjecajem alkohola bio je 21 vozač od ukupno 82 vozača sudionika prometnih nesreća što čini 26 % vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama. U nadzoru prometa sankcionirano je 115 vozača koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola. Poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola s koncentracijama iznad 1,50 g/kg sankcionirano je 47 vozača, s koncetracijama od 1,00 do 1,50 g/kg sankcioniran je 31 vozač. 

Samo u dane vikenda, od 21. do 23. listopada, zabilježeno je bilo osam prometnih nesreća od čega je u čak pet nesreća uzrok događanja bilo upravljanje osobnim automobilima pod utjecajem alkohola. Zabilježene su bile četiri prometne nesreće s povrijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško, a dvije lakše povrijeđene.  Četiri prometne nesreće prouzročili su vozači koji su automobilima upravljali pod utjecajem alkohola s koncentracijama iznad 2,00 g/kg. Tijekom rečenog vikenda iz prometa je poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola isključeno 35 vozača, od čega je šest vozača imalo koncentracije veće od 2,00 g/kg alkohola u organizmu. 

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u cestovnom prometu, a ujedno i smanjilo stradavanje sudionika u prometu te povećao stupanj sigurnosti cestovnog prometa, u razdoblju od 26. listopada (srijeda) do 31. listopada (ponedjeljak), na području Policijske uprave koprivničko - križevačke, provoditi će se pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Posebno ističemo da, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 74/11), mladi vozači za vrijeme upravljanja motornim vozilima ne smiju imati alkohola u organizmu odnosno da je za mlade vozače dopuštena koncentracija od 0,00 g/kg alkohola u organizmu. 

Vozačima koji su konzumirali alkoholna pića i imaju više od dozvoljene koncentracije od 0,50 g/kg alkohola u organizmu (izuzetak su mladi vozači), savjetujemo da ne upravljaju svojim automobilima, već da upravljanje vozilom prepuste drugoj osobi koja nije konzumirala alkoholna pića odnosno da pozovu osobu koja nije konzumirala alkohola pića ili taxi - službu da ih preveze.  

Prilikom provođenja pojačanog nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, policijski službenici će obratiti pozornost i na ostale prekršaje, a posebice na prekršaje koji se dovode u vezu s događanjem težih prometnih nesreća.



Stranica