Najava pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, brzine kretanja vozila i poštivanja prednosti prolaska

Slika PU_KK/Vijesti/2012/pol.vozilo.bmp

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani odnosno vozači koji ne poštuju ograničenja brzina kretanja i pravila prednosti prolaska, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju od 18. do 21. listopada 2012. g. na području Policijske uprave provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila i poštivanja prednosti prolaska.

Foto: IIustracija   

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko - križevačko u dosadašnjem dijelu 2012. g. vidljivo je, u odnosu na isti vremenski period 2011. g., smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća, kako i broja prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama, ali i nadalje veliki udio događanja prometnih nesreća uslijed vožnje pod utjecajem alkohola, nepropisne ili neprilagođene brzine i uslijed nepoštivanja prednosti prolaska.  

Tako su u prvih devet mjeseci 2012. godine na području Policijske uprave zabilježene 524  prometne nesreće, od čega sedam nesreća s poginulim osobama, 207 nesreća s ozlijeđenim osobama i 310 nesreća  s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovalo je 1157 sudionika, od kojih je sedam sudionika smrtno stradalo, 51 sudionik je teže ozlijeđen, dok su 223 sudionika lakše ozlijeđena.

Od ukupnog broja sudionika, 183 sudionika imala su alkohol u organizmu ili 16 %, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. g. povećanje za 6 sudionika odnosno 3 % (2011. – 177). Pod utjecajem alkohola bilo je 166 vozača (132 vozača osobnih automobila, devet vozača bicikla, osam vozača traktora, sedam vozača teretnih automobila, pet vozača mopeda i pet vozača motocikla), 13 putnika u osobnim automobilima, tri pješaka i jedan gonič stoke, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. g. smanjenje broja alkoholiziranih vozača za šest vozača odnosno 7 %  (2011. - 172).

Nesreće je prouzročilo 158 vozača koji su bili pod utjecajem alkohola, od čega jednu nesreću s poginulom osobom, 70 nesreća s ozlijeđenim osobama i 85 nesreća  s materijalnom štetom. U istom razdoblju 2011. g. nesreće je prouzročilo 166 vozača pod utjecajem alkohola, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. godine smanjenje za 8 vozača odnosno 5 %.

U tim nesrećama stradalo je 80 osoba, od čega su dvije osobe smrtno stradale, 16 osoba je teško ozlijeđeno, a 60 osoba je lakše ozlijeđeno.

Od 134 prometne nesreće u kojima je brzina bila okolnost, zabilježene su četiri prometne nesreće s poginulim osobama, 58 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 72 nesreće s materijalnom štetom. U usporedbi s nesrećama zabilježenimu istom razdoblju 2011. g.,  ukupni broj ovih nesreća smanjen je za  16 % (2011. – 159). U tim nesrećama ukupno je  stradalo 80 osoba, od kojih su četiri osobe smrtno stradale, 11 osoba je teže, a 65 osoba lakše ozlijeđeno.

Oduzimanje prednosti prolaska kao okolnost događanja prometnih nesreća, zabilježena je u 78 prometnih nesreća, od čega u dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 29 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 47 nesreća s materijalnom štetom. U usporedbi s nesrećama zabilježenim u istom razdoblju 2011. g.,  ukupni broj ovih nesreća smanjen je za  24 % (2011. – 102). U tim nesrećama ukupno su  stradale 44 osobe, od kojih su dvije osobe smrtno stradale, osam osoba je teže, a 34 osobe su lakše ozlijeđene.            

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani odnosno vozači koji ne poštuju ograničenja brzina kretanja i pravila prednosti prolaska, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju od 18. do 21. listopada 2012. g. na području Policijske uprave provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila i poštivanja prednosti prolaska.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora prometa policijski službenici biti će posebno usmjereni na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima,  sankcioniranje utvrđenih prekoračenja ograničenja brzine kretanja vozila, kako u naseljenim mjestima tako i van njih, te sankcioniranje oduzimanja prednosti prolaska na raskrižjima, ali i u slučaju nepoštivanja obveza vozača spram pješaka van raskrižja.

Osim rečenih prekršaja, policijski službenici će sankcionirati i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.



Stranica