Najava pojačanog nadzora korištenja mobitela i drugih uređaja te sigurnosnog pojasa

Slika /ikone/Prometna policija - kontrola.jpg

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 16. do 22. rujna 2021. godine provoditi će se pojačani nadzor korištenja mobitela i drugih uređaja te sigurnosnog pojasa

Foto: Ilustracija

Tijekom osam mjeseci ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, zabilježena je 471 prometna nesreća, od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama i 145 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama stradale su 144 osobe pri čemu su dvije osobe smrtno stradale, 37 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 151 osoba lakše ozlijeđena.
 
Sigurnosni pojas trebalo je koristiti 919 osoba, a koristilo ga je 849 osoba ili 92 posto. Od 32 djece starosti do 10 godina, pravilno se prevozilo vozilima njih svega 14 ili 44 posto. Kod vozača sudionika prometnih nesreća nije zabilježeno nepropisno korištenje mobitela.

Policijski službenici su tijekom osam mjeseci 2021. godine u nadzoru prometa sankcionirali 14.623 prometna prekršaja od čega 2.216 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i odraslih putnika u vozilima, 141 prekršaj nepropisnog prijevoza djece u vozilima i 836 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Kako nepravilno korištenje mobitela i sličnih uređaja te nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonose stradavanju osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja broja stradalih osoba u prometnim nesrećama te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 16. do 22. rujna 2021. godine provoditi će se pojačani nadzor korištenja mobitela i drugih uređaja te sigurnosnog pojasa.  Policijski službenici će nadzirati korištenje mobitela i drugih sličnih uređaja od strane vozača svih vrsta vozila odnosno kako vozača motornih vozila, tako i vozača bicikala.

Ističemo da korištenje mobitela i sličnih uređaja predstavlja distrakciju vozača odnosno da korištenje takvih uređaja za vrijeme kada se upravlja vozilom odvlači pogled i pozornost vozača s prometnice i dovodi u opasnost vozača koji nepropisno koristi mobitel ili slični uređaj, ali i ostale sudionike u prometu. Dopušteno je korištenje mobitela samo ukoliko se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke odnosno pomoću tzv. „hands-fee“ uređaja.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Posebna pozornost biti će posvećena pravilnom prijevozu djece u vozilima.
 
Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja mobitela i sličnih uređaja te sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.
 
 
 

Najave | Promet i vozila