Najava pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa

Slika /ikone/nevezanje%20pojasa.jpg

Policijske uprave koprivničko-križevačke će od 8. do 14. ožujka 2021. g. provoditi pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

Foto: Ilustracija

Tijekom prva dva mjeseca 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, zabilježeno je 107 prometnih nesreća, od čega 28 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama ozlijeđeno je 37 osoba pri čemu je osam osoba teško ozlijeđeno, a 29 lakše.
Sigurnosni pojas trebalo je koristiti 217 osoba, a koristile su ga 203 osobe ili 94 posto. Od sedmero djece koja su se kao putnici prevozili u osobnim automobilima sigurnosni pojas i auto-sjedalice koristilo je njih 4 ili 57 posto.
Naglašavamo da dva teško ozlijeđena vozača nisu koristila sigurnosni pojas te da je jedno dijete radi nepropisnog prijevoza lakše ozlijeđeno.
 
Policijski službenici su tijekom prva dva mjeseca 2021. godine u nadzoru prometa sankcionirali 2785 prometnih prekršaja od čega 435 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima i 41 prekršaj nepravilnog prijevoza djece u vozilima odnosno ukupno 476 prekršaja.
 
Ističemo da je u prometnim nesrećama zabilježenim tijekom 2020. godine sigurnosni pojas koristilo 1007 osoba od 1154 osoba koje su ga bile obavezne koristiti ili 87 posto sudionika. Sigurnosni pojas koristilo je 93 posto vozača i 76 posto putnika. Od 46 djece koja su se prevozila u vozilima, pravilno je bilo prevoženo njih 21 ili 46 posto. Utvrđeno je da sigurnosni pojas nisu koristila dva smrtno stradala vozača i šest teško ozlijeđenih vozača. U 2020. godini sankcionirana su 2842 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima i 159 prekršaja nepravilnog prijevoza djece u vozilima. 
 
Kako nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonosi stradavanja osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja stradavanja osoba u prometnim nesrećama te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 8. do 14. ožujka 2021. g. provoditi će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Posebna pozornost biti će posvećena pravilnom prijevozu djece u vozilima.
 
Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.
 
Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.
 
 
 

Najave | Promet i vozila