Najava pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa

Slika /ikone/pojas.jpg

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 4. do 10. travnja 2022. godine provoditi će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

Foto: Ilustracija

Tijekom prva dva mjeseca 2022. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, zabilježeno je 120 prometnih nesreća, od čega 34 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama ozlijeđeno je 55 osoba pri čemu je 13 osoba teško ozlijeđeno, dok su 42 osobe lakše ozlijeđene.
U rečenim nesrećama sigurnosni pojas koristilo je 91 posto sudionika prometnih nesreća odnosno 96 sudionika od ukupno 131 sudionika koji su ga trebali koristiti.
 
Naglašavamo da dva teško ozlijeđena vozača nisu koristila sigurnosni pojas te da jedno teško ozlijeđeno dijete nije bilo smješteno u dječjoj autosjedalici.
 
Policijski službenici su tijekom prva dva mjeseca ove godine u nadzoru prometa sankcionirali 3490 prometnih prekršaja od čega 472 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima i 20 prekršaja nepravilnog prijevoza djece u vozilima odnosno ukupno 492 prekršaja.
 
Kako nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonosi stradavanja osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja stradavanja osoba u prometnim nesrećama te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 4. do 10. travnja 2022. godine provoditi će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Posebna pozornost biti će posvećena pravilnom prijevozu djece u vozilima.
 
Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.
 
Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.
 
 
 

Najave | Promet i vozila