Najava pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa

Slika PU_KK/Vijesti/2017/03/pojas.png

Policijske uprave koprivničko-križevačke u razdoblju od 13. do 19. ožujka provoditi će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.   

Foto: Ilustracija 

Tijekom siječnja i veljače ove godine na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je 76 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama i 25 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. 

U ovim prometnim nesrećama stradalo je 35 osoba pri čemu su tri osobe smrtno stradale, tri osobe su teško ozlijeđene, dok je 29 osoba lakše ozlijeđeno. Sigurnosni pojas trebalo je koristiti 160 osoba, a koristilo ga je 119 osoba ili 74 posto. Od 7 djece koja su se kao putnici prevozili u osobnim automobilima sigurnosni pojas i auto-sjedalice koristilo je njih 6 ili 86 posto. 

Policijski službenici su tijekom prva dva mjeseca ove godine u nadzoru prometa sankcionirali 2121 prometni prekršaj od čega 218 nekorištenja sigurnosnog pojasa i prijevoza djece u vozilima. 

Kako nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonosi stradavanju osoba u prometnim nesrećama, ali i radi poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u razdoblju od 13. do 19. ožujka provoditi će se pojačani nadzor  korištenja sigurnosnog pojasa. 

Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Posebna pozornost biti će posvećena pravilnom prijevozu djece u vozilima. 

Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača, pri čemu se djecu nižu od 135 cm ne smije prevoziti na prednjim sjedalima u vozilu. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila. 

Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.



Stranica