Najava pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica

Slika /ikone/nevezanje pojasa.jpg

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 9. do 15. ožujka 2020. g. provoditi će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica

Foto: Ilustracija

Tijekom prva dva mjeseca ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 104 prometne nesreće, od kojih 30 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.
 
U ovim prometnim nesrećama ozlijeđeno je 45 osoba pri čemu je osam osoba teško ozlijeđeno, dok je 37 osoba lakše ozlijeđeno. Sigurnosni pojas trebalo je koristiti 217 osoba, a koristile se ga 182 osoba ili 84 posto. Od 10 djece koja su se kao putnici prevozili u osobnim automobilima sigurnosni pojas i auto-sjedalice koristilo je njih šest ili 60 posto.
 
Policijski službenici su tijekom prva dva mjeseca 2020. godine u nadzoru prometa sankcionirali 3.425 prometnih prekršaja od kojih 563 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima i 33 prekršaja nepravilnog prijevoza djece u vozilima odnosno ukupno 596 prekršaja.
 
Kako nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonosi stradavanja osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja stradavanja osoba u prometnim nesrećama te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 9. do 15. ožujka 2020. g. provoditi će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Posebna pozornost biti će posvećena pravilnom prijevozu djece u vozilima.
Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.
 
Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila