Najava pojačanog nadzora pješaka i biciklista

Slika PU_KK/Vijesti/2012/02/biciklisti.9.2.300.gif

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači bicikala i pješaci te broj stradalih biciklista i pješaka, te ujedno povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 24. do 27. ožujka provesti će se pojačani nadzor vozača bicikala i pješaka.

Foto: Pu koprivničko - križevačka

U prva dva mjeseca 2012. godine na prometnicama PU koprivničko-križevačke zabilježeno je 107 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama, 38 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 66 prometnih nesreća s materijalnom štetom, u kojima su smrtno stradale tri osobe, 11 osoba je teško a 40 osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači bicikala sudjelovali su u devet prometnih nesreća, od čega u dvije prometne nesreće sa poginulim osobama i sedam nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovalo je 10 biciklista, od kojih su dva biciklista smrtno stradala, pet je  teško a dvoje lakše ozlijeđeno.

Pješaci su sudjelovali u šest prometnih nesreća od čega u prometnoj nesreći s poginulom osobom i četiri nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovalo je šest pješaka, od kojih je jedan pješak smrtno stradao, jedan je teško a tri lakše ozlijeđena.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala povećan je za 125 % (2011. – 4). Veći je broj poginulih osoba (2011. – 1) i teško ozlijeđenih (2011.–1).

Također, broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci povećan je za 200 % (2011. – 2). Broj poginulih osoba ostao je na istoj razini (2011. – 1),  a povećan je broj teško ozlijeđenih za 100 % (2011. – 0), dok se je broj lakše ozlijeđenih povećao za 200 % (2011. – 1).

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači bicikala i pješaci te broj stradalih biciklista i pješaka, te ujedno povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 24. do 27. ožujka provesti će se pojačani nadzor vozača bicikala i pješaka.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora policijski službenici posebnu pozornost posvetiti će korištenju biciklističkih staza i traka, nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza, korištenju reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće odjeće, korištenju zaštitne biciklističke kacige, sudjelovanju u prometu pod utjecajem alkohola i tehničkoj ispravnost bicikala.

Također,  policijski službenici sankcionirati će i sve uočene teže prekršaje kojima se narušava sigurnost cestovnog prometa.



Stranica