Najava pojačanog nadzora prometa i akcija tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Tijekom pojačanog nadzora prometa, u petak 13. siječnja na području Policijske uprave provesti će se akcija nadzora brzine kretanja vozila, a 13./14. siječnja na području Policijske postaje Đurđevac provesti će se akcija nadzora alkoholiziranosti i mladih vozača

Foto: Ilustracija

Tijekom mjeseca prosinca 2022. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 118 prometnih nesreća od čega 25 nesreća s ozlijeđenim osobama i 93 nesreće s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 305 sudionika od kojih je pet zadobilo teške, a 27 sudionika lake tjelesne ozljede.
 
Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 20 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teže, a devet lakše ozlijeđeno. Mladi vozači prouzročili su 14 prometnih nesreća, dok je jedan mladi vozač lakše ozlijeđen.
 
Počinitelji prometnih nesreća napustili su mjesto događaja u 25 nesreća, dok se za njih šest još traga.
 
Najčešća okolnost događanja prometnih nesreća bila je nepropisna i neprilagođena brzina uslijed koje je zabilježeno 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 20 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama jedan sudionik zadobio je teške, a 12 sudionika zadobilo je lake tjelesne ozljede.
 
U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati u petak, 13. siječnja do 7 sati u ponedjeljak, 16. siječnja 2023. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.
Tijekom pojačanog nadzora prometa, u petak 13. siječnja na području Policijske uprave provesti će se akcija nadzora brzine kretanja vozila, a 13./14. siječnja na području Policijske postaje Đurđevac provesti će se akcija nadzora alkoholiziranosti i mladih vozača.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa u dane vikenda posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala i traktora.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima u prometu. Nadalje, prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila