Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/policija natpis.JPG

Tijekom vikenda na području policijske uprave provodit će se pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Tijekom srpnja ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 39 prometnih nesreća od kojih 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je stradalo 18 osoba, od  kojih su četiri osobe teško ozlijeđene, a 14 osoba je lakše ozlijeđeno.
 
Kako nas tijekom vikenda očekuju nepovoljni vremenski uvjeti i povećana frekvencija svih vrsta vozila na cestama, radi izbjegavanja stradavanja osoba u prometu i povećanja stupnja sigurnosti, građane molimo za poštivanje prometnih propisa.
 
Ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića, ali i konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji negativno utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača odnosno usluge taksi-službe ili javnog prijevoza i da poštuju ograničenja brzine kretanja.
 
Svi sudionici u prometu, odnosno vozači svih vrsta vozila i pješaci, dužni su poštivati značenje prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima. Podsjećamo da su vozači koji skreću ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje ravno ili skreću udesno. Također, vozači koji se s makadamske, zemljane ili slične ceste uključuju u promet na asfaltiranu cestu, moraju propustiti vozila koja se kreću asfaltiranom cestom. Vozači koji se s neprometne površine uključuju u promet (iz dvorišta, parkirališta, s biciklističke staze i dr.) moraju prvo propustiti vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. 
 
Građane koji nisu položili vozački ispiti i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima.
 
Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice da vode računa o razmaku između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, da smanje brzinu svojih vozila i da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije opojnih sredstava.
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve ugrađene u iste, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.
 
Na vozače mopeda i motocikala, apeliramo na iste da poštuju prometne propise i pravila, a posebice da upravljaju tehnički ispravnim i registriranim vozilima, da upravljaju vozilima samo ukoliko posjeduju valjanu vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima ili kolonu vozila, da ne „ulijeću u škare“, te da koriste zaštitnu kacigu i ostalu zaštitnu motociklističku opremu.
 
Vozače bicikala podsjećamo na obavezno kretanje biciklističkim stazama i trakama, te na korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka ili druge reflektirajuće oznake.
 
Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom ovog vikenda, od 14 sati u petak, 26. srpnja, do 7 sati u ponedjeljak, 29. srpnja,  provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, poštivanju prednosti prolaska, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, nadzoru recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda i motocikala.
 
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila