Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Stop policija.jpg

Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom ovog vikenda, od  petka, 14. veljače, do ponedjeljka, 17. veljače 2020. godine provoditi pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Tijekom siječnja ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 55 prometnih nesreća od kojih 21 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je stradalo 29 osoba od kojih su dvije osobe teško ozlijeđene, dok je 27 osoba lakše ozlijeđeno.
 
Tijekom vikenda zabilježene su 22 prometne nesreće odnosno 40 posto ukupnog broja prometnih nesreća. Mladi vozači su tijekom vikenda izazvali četiri prometne nesreća (18 posto), a vozači  pod utjecajem alkohola šest prometnih nesreća (27 posto). Uslijed brzine zabilježeno je 12 prometnih nesreća (55 posto). 
 
Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda izbjeglo događanja prometnih nesreća i stradavanje osoba u prometnim nesrećama, sve vozače, putnike i pješake pozivamo da za vrijeme sudjelovanja u cestovnom prometu poštuju prometne propise.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja postojećih ograničenja brzine kretanja, ali i na obavezu prilagođavanja brzinu kretanja karakteristikama kolnika, stanju prometnice, gustoći prometa na prometnici, prometu pješaka, vozača bicikala, mopeda i motocikala i postavljenoj prometnoj signalizaciji.
 
Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića, ali i konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji negativno utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača odnosno usluge taksi-službe ili javnog prijevoza. 
 
Svi sudionici u prometu, odnosno vozači svih vrsta vozila i pješaci, dužni su poštivati značenje prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima. Podsjećamo da su vozači koji skreću ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje ravno ili skreću udesno. Također, vozači koji se s makadamske, zemljane ili slične ceste uključuju u promet na asfaltiranu cestu, moraju propustiti vozila koja se kreću asfaltiranom cestom. Vozači koji se uključuju u promet iz dvorišta, parkirališta, s biciklističke staze i dr. moraju prvo propustiti vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. 
 
Vozače molimo i da se prije nešto što započnu vozilom vršiti radnje u prometu, kao što su pretjecanje, uključivanje u promet, skretanje i drugo, uvjere da iste mogu sigurno izvršiti i da pritom neće sebe ni ostale sudionike u prometu izložiti opasnosti. 
Podsjećamo da se vozače da se vozilima trebaju kretati sredinom desne prometne trake, kako ne bi došlo do prelaska na suprotni prometni trak ili zahvaćanja bankine i slijetanja vozila sa ceste.
 
Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice, apeliramo da vode računa da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, da smanje brzinu svojih vozila, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije opojnih sredstava te da prilikom vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, skretanje, uključivanje u prometu, vožnja unazad) vode računa da iste mogu sigurno izvršiti.
Građane koji nisu položili vozački ispiti i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima.
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve ugrađene u iste, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.
 
Vozače bicikala podsjećamo na obavezno kretanje biciklističkim stazama i trakama, te na korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka ili druge reflektirajuće oznake tijekom noći. Pješake podsjećamo na obavezno dodatno označivanje reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti tijekom sudjelovanja u prometu noću kako bi bilo što uočljiviji.
 
Kako se za vikend prognoziraju povoljniji vremenski uvjeti, na prometnicama očekujemo i vozače motocikala i mopeda te im stoga skrećemo pozornost da još uvijek nisu idealni uvjeti za vožnju mopeda i motocikala i molimo za povećan oprez. Vozače motocikala i mopeda podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige i preporučamo korištenje zaštitnih odjela, a na vozače motocikala zasebno apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja, da umorni ne upravljaju vozilima, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima i da ne „ulijeću u škare“.
 
Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom ovog vikenda, od  petka, 14. veljače, do ponedjeljka, 17. veljače 2020. godine provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, poštivanju prednosti prolaska, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, nadzoru recidivista, te nadzoru vozača bicikala i motocikala.
 
 
 

Najave | Promet i vozila