Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti u prometu, Policijska uprava koprivničko-križevačka će tijekom predstojećeg vikenda, od  petka, 16. do ponedjeljka, 19. travnja 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Vikendima u prvih 14 dana travnja 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća (43 posto), od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenom osobama u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, dok su tri osobe lakše ozlijeđene. Najviše prometnih nesreća zabilježeno je od 14 do 15 sati i od 18 do 19 sati. Na državnoj cesti broj 2 zabilježene su četiri prometne nesreće. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (4) i bočni sudar (3). Najčešći uzroci događanja ovih prometnih nesreća bili brzina neprimjerna uvjetima (2), nepropisno kretanje kolnikom (4). Radi nepropisnog vršenja radnji vozilom u prometu zabilježene su tri prometne nesreće. Mladi vozači izazvali su četiri prometne nesreće, a vozači pod utjecajem alkohola sedam prometnih nesreća. Zabilježeno je stradavanje dva vozača bicikla i jednog vozača mopeda u prometnim nesrećama.
Tijekom travnja 55 posto prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama dogodilo se za vrijeme vikenda. Vikendom je zabilježeno 67 posto prometnih nesreća mladih vozača, čak 88 posto prometnih nesreća koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola, te 50 posto prometnih nesreća zabilježenih uslijed brzine.
 
Kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti u prometu, Policijska uprava koprivničko-križevačka će tijekom predstojećeg vikenda, od  petka, 16. do ponedjeljka, 19. travnja 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanje vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i auto-sjedalica za djecu, nadzor pravilnog korištenja mobitela, nadzor poštivanja prednosti prolaska, nadzor mladih vozača, vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora te nadzor recidivista.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Za vrijeme trajanja najavljenih razdoblja kiše tijekom vikenda, potrebno je smanjiti brzinu kretanja vozila i povećati međusobni razmak. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima. Ujedno sve vozače podsjećamo da se prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unazad) moraju uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.
 
Na poseban oprez pozivamo mlade vozače i vozače starije životne dobi te na njih apeliramo da obrate povećanu pozornost na postavljenu prometnu signalizaciju i vode računa o održavanju sigurnosnog razmaka u odnosu na druge sudionike i vozila u prometu.
Vozače bicikala podsjećamo na obavezno kretanje biciklističkim stazama i trakama, kao i na korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka ili druge reflektirajuće oznake tijekom noćnih sati. Pješake podsjećamo na obavezno dodatno označivanje reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti tijekom sudjelovanja u prometu noću kako bi bilo što uočljiviji.
 
Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na važnost korištenja zaštitne homologirane kacige te da ne upravljaju pojedinim kategorijama ovih vozila ukoliko ne posjeduju odgovarajuću vozačku dozvolu, ako su konzumirali alkoholna pića ili su umorni. Zasebno apeliramo na vozače motocikala da ne pretječu kolone vozila, da ne pretječu vozila na nepreglednim mjestima te da ne dokazuju svoje vozače sposobnosti na način da grubo krše prometne propise čime sebe i druge dovode u opasnost.
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo korištenje sigurnosnog pojasa te prijevoz djece u sigurnosnim auto-sjedalicama. Na sve vozače i pješake apeliramo da za vrijeme dok sudjeluju u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje.
 
 
 

Najave | Promet i vozila