Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Policijska uprava koprivničko-križevačka će od  petka, 6. kolovoza do ponedjeljka, 9. kolovoza 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Tijekom srpnja 2021. godine Policijska uprava koprivničko-križevačka zabilježila je 62 prometne nesreće. Vikendima u srpnju zabilježeno je 26 prometnih nesreća (42 posto), od čega 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama ozlijeđeno je 11 osoba. Teške ozljede zadobile su tri osobe (60 posto ukupnog broja teško ozlijeđenih osoba), a lakše je ozlijeđeno osam osoba. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su sudar prilikom vožnje u slijedu (5) i slijetanje vozila sa ceste (9). Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća bili  su nepropisna vožnja unazad (3), oduzimanje prednosti prolaska (3), nepropisno kretanje vozilom po kolniku (3), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (4) i neprilagođena brzina (6). Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su pet prometnih nesreća. U nesrećama su ozlijeđena dva vozača bicikla, vozač mopeda i vozač motocikla.
 
Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od  petka, 6. kolovoza do ponedjeljka, 9. kolovoza 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Policijski službenici pojačano će nadzirati brzinu kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanje prednosti prolaska, korištenje sigurnosnog pojasa, prijevoz djece u vozilima, korištenje mobitela i ostale najteže prometne prekršaje. Pozornost će se posvetiti i nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda i motocikala te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.
             
Podsjećamo sve sudionike u prometu na nužnost poštivanja prometnih propisa, a posebice na poštivanje prednosti prolaska, poštivanje ograničenja brzine kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilan prijevoz djece u vozilima. Prije svake radnje vozilom, vozač se mora uvjeriti da je može sigurno izvesti. Korištenje mobitela ili sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju, osim u slučaju hands-free uređaja, za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljeno. Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da ne upravljaju neregistriranim i neosiguranim vozilima, da koriste zaštitne kacige i da ne vrše pretjecanja vozila na nepreglednim mjestima. Apeliramo na vozače da spas od ljetnih vrućina ne traže u konzumaciji alkoholnih pića, jer time povećavaju mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u njima. Za poseban oprez molimo mlade vozače i vozače starije životne dobi.

Najave | Promet i vozila