Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Prometna policija - kontrola.jpg

Sve sudionike u prometu pozivamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet

Foto: Ilustracija

Kako bi se spriječilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 5. studenoga do ponedjeljka, 8. studenoga 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.
 
Sudionike u prometu savjetujemo da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Također, molimo vozače da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju na cestama i ograničenjima brzine kretanja u naselju i van naselja. 
 
Vozači su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti zbog propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starijih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
 
Sve sudionike u prometu pozivamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet.
 
Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći.
Vozači bicikala i pješaci tijekom noći i u slučaju smanjene vidljivosti trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom, reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom oznakom.
 
Apeliramo na vozače traktora da ne upravljaju prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita, ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje, ne upravljaju traktorom ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova, da o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja pravovremeno obavijeste ostale sudionike u prometu, ne prevoze veći broj putnika od broja koji je upisan u prometnu dozvolu i da iste prevoze na siguran način (da ne sjede na stranicama priključnog vozila ili  stoje na dijelu između traktora i priključnog vozila i sl.). U uvjetima smanjenje vidljivosti i noću potrebno je osvijetliti priključna vozila i teret na istima – katadiopterima i trokutima, te ih osigurati od pada i rasipanja.

Najave | Promet i vozila