Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 17. prosinca do ponedjeljka, 20. prosinca 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Od 1. listopada do 15. prosinca 2021. godine Policijska uprava koprivničko-križevačka zabilježila je 147 prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama i 48 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su tri osobe smrtno stradale, 16 osoba je teško ozlijeđeno, a 54 osobe su lakše ozlijeđene. 
 
Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (38), bočni sudari (29) i udar vozila u parkirano vozilo (20). Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (29), nepropisno kretanje vozilom po kolniku (24) i oduzimanje prednosti prolaska (23). Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 33 prometne nesreća, a mladi vozači su izazvali 28 prometnih nesreća.
 
Tijekom vikenda, u navedenom razdoblju, zabilježeno je 59 prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama i 18 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe smrtno stradale, 12 osoba je teško ozlijeđeno, a 20 osoba je lakše ozlijeđeno.
 
Kako bi se spriječilo daljnje stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 17. prosinca do ponedjeljka, 20. prosinca 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Tijekom vikenda provoditi će se pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, brzine kretanja vozila, poštivanja prednosti prolaska, korištenja sigurnosnog pojasa, prijevoza djece u vozilima, korištenja mobitela i ostalih najtežih prometnih prekršaja. Tijekom vikenda posebna pozornost će se posvetiti nadzoru mladih vozača, vozača bicikala i nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.
 
U sklopu pojačanog nadzora prometa, Postaja prometne policije Koprivnica, Policijska postaja Đurđevac i Policijska postaja Križevci provesti će akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača.
 
Podsjećamo sve sudionike u prometu na nužnost poštivanja prednosti prolaska, prilagođavanje brzine kretanja vozila stanju i karakteristikama kolnika te frekvenciji prometa i vremenskim uvjetima, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilan prijevoz djece u vozilima. Korištenje mobitela ili sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju, osim u slučaju hands-free uređaja, za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljeno. Na vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima na cesti. Za poseban oprez molimo vozače starije životne dobi i mlade vozače.

Najave | Promet i vozila