Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Prometna policija - kontrola.jpg

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od petka, 11. kolovoza do ponedjeljka, 14. kolovoza na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Tijekom srpnja 2023. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 87 prometnih nesreća (2022. - 81) u kojima je sudjelovalo 226 sudionika od kojih je 26 ozlijeđeno (2022 – 39).
Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila s ceste, bočni sudar i udar u parkirano vozilo, a najčešće okolnosti bile su neprilagođena brzina, nepropisno kretanje vozila na kolniku i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Počinitelji prometnih nesreća napustili su mjesto događaja u 17 nesreća, dok se za jednim počiniteljem još traga. Pod utjecajem alkohola u prometnim nesrećama bilo je 17 vozača i jedan putnik, dok su alkoholizirani vozači evidentirani kao počinitelji 17 prometnih nesreća u kojima su teško ozlijeđene tri osobe, a lakše sedam osoba. Mladi vozači prouzročili su 11 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i sedam s materijalnom štetom.

Prometne nesreće najčešće su zabilježene u dane vikenda (57) od čega petkom (15), subotom (20) i nedjeljom (22) u vremenu od 10 do 13 sati (15) i od 15 do 17 sati (8), dok je najviše ozlijeđenih osoba, također, evidentirano u dane vikenda odnosno njih 15.

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od petka, 11. kolovoza do ponedjeljka, 14. kolovoza na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Savjetujemo vozače da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju na cestama te ograničenjima brzine kretanja u naselju i van naselja. Podsjećamo vozače da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti poradi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz. Sve sudionike u prometu podsjećamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet.

Nadalje, apeliramo na vozače traktora da ne upravljaju prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita, ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje, ne upravljaju traktorom ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova, da o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja pravovremeno obavijeste ostale sudionike u prometu, ne prevoze veći broj putnika od broja koji je upisan u prometnu dozvolu i da iste prevoze na siguran način (da ne sjede na stranicama priključnog vozila ili stoje na dijelu između traktora i priključnog vozila i sl.).

Također, u uvjetima smanjenje vidljivosti i noću potrebno je osvijetliti priključna vozila i teret na istima – katadiopterima i trokutima, te iste osigurati od pada i rasipanja.
 

Najave | Promet i vozila