Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda i savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Slika /ikone/policija.promet.1.jpg

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati u petak, 17. rujna do 7 sati u ponedjeljak, 20. rujna na području PU koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa

Foto: Ilustracija

Sukladno vremenskim prognozama tijekom predstojećeg vikenda očekuju nas nepovoljni vremenski uvjeti (kiša), uslijed čega će kolnici biti mokri i klizavi. Apeliramo na sve sudionike u prometu da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. 
Ovim putem savjetujemo vozače da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju na cestama i ograničenjima brzine kretanja u naselju i van naselja. 
 
Također, nužno je povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu. Prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu ne „ulijetati u škare“, ne pretjecati vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, a prije svakog ulaska u zavoj nužno je smanjiti brzinu kretanja vozila.
Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika. Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja.
 
Podsjećamo vozače da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
 
Sve sudionike u prometu podsjećamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet.
 
Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći.
Vozači bicikala i pješaci tijekom noći i u slučaju smanjene vidljivosti trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom, reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom oznakom.
 
Obzirom na nepovoljne vremenske uvjete i događanje većeg broja prometnih nesreća tijekom proteklih vikenda, u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati u petak, 17. rujna do 7 sati u ponedjeljak, 20. rujna na području PU koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.
 
Postaja prometne policije Koprivnica dana 18. i 19. rujna 2021. godine provesti će akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa u dane vikenda posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.
 

Najave | Promet i vozila