Najava pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga

Slika /ikone/alkohol formula za nesreću.jpg

Od 16. (srijeda) do 22. (utorak) lipnja 2021. godine provoditi će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga

Foto: Ilustracija

Tijekom prvih pet mjeseci 2021. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 270 prometnih nesreća, od čega 75 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 89 osoba. Teško je ozlijeđeno 15 osoba, dok su lakše ozlijeđene 74 osobe.  
 
Alkohol je zabilježen kod 57 sudionika prometnih nesreća (9 posto ukupnog broja sudionika), odnosno kod 54 vozača (13 posto vozača). U odnosu na isto razdoblje 2020. g. došlo je do povećanja alkoholiziranih sudionika za 8 posto (2020. – 53) te povećanja broja vozača pod utjecajem alkohola za 13 posto (2020.- 48).   
 
Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 44 prometne nesreće (16 posto ukupno zabilježenih prometnih nesreća) od čega 15 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je stradalo 19 osoba. U ovim nesrećama teže je ozlijeđeno pet osoba (33 posto ukupno teško ozlijeđenih osoba), dok je lakše ozlijeđeno 14 osoba.
 
Istovremeno, sankcionirano je 8.796 prometnih prekršaja od čega 744 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem droga i 38 prekršaja odbijanja ispitivanja prisutnosti alkohola i/ili droga u organizmu.

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, posebice nesreća s najtežim posljedicama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 16. (srijeda) do 22. (utorak) lipnja 2021. godine provoditi će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom pojačanog nadzora policijski službenici intenzivnije će vršiti ispitivanja prisutnosti alkohola i droge u organizmu vozača, a posebice kod mladih vozača i recidivista.
Osim upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

Apeliramo na sve vozače, a posebice na mlade vozače i vozače starije životne dobi, da nakon konzumacije alkoholnih pića i/ili droga ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-službe, da zamole osobu od povjerenja koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala opojna sredstava da upravlja vozilom odnosno da koriste institut tzv. dogovornog vozača.

U sklopu pojačanog nadzora provest će se 24-satna akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga.
 
 

Najave | Promet i vozila