Najava pojačanog nadzora vozača teretnih automobila i autobusa

Slika /ikone/Policija2.jpg

Od 10. do 16. veljače 2020. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa

Foto: Ilustracija

Tijekom 2019. godine vozači teretnih vozila prouzročili su 62 prometne nesreće od čega jednu prometnu nesreću s poginulom osobom i 16 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Smrtno je stradala jedna osoba, teško su ozlijeđene dvije osobe, dok su 23 osobe lakše ozlijeđene. Najčešći uzroci događanja ovih nesreća bili su neprilagođena brzina (9), nepropisno kretanje kolnikom (9), nepropisno mimoilaženje (9), oduzimanje prednosti prolaska (6) i nepropisna vožnja unazad (6).
 
U istom razdoblju zabilježene su tri prometne nesreće od kojih jedna nesreća s ozlijeđenom osobom, u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena, koje su izazvali vozači autobusa, a uzroci događanja bili su nemarno postupanje s vozilom, nepropisno skretanje i nepropisno mimoilaženje.
           
Kako bi se smanjio broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća koje čine vozači teretnih automobila i autobusa, te povećala sigurnost svih sudionika u prometu, od 10. do 16. veljače 2020. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.
 
Prilikom pojačanog nadzora pozornost će biti, prvenstveno, posvećena nadzoru ispravnosti vozača i vozila odnosno provjeri alkoholiziranosti vozača, valjanosti vozačke i prometne dozvole, valjanosti tehničke ispravnosti vozila, preventivnih periodičkih tehničkih pregleda vozila, poštivanju ograničenja brzina kretanja, korištenja sigurnosnog pojasa, korištenja mobitela, najveće dopuštene mase i osovinskog opterećenja, radnog vremena i korištenja obveznih odmora vozača.
 
Tijekom pojačanog nadzora posebno će se nadzirati promet teretnih automobila i autobusa na svim cestama, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti autobusima kojima se organizirano prevoze djeca.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.
 

Najave | Promet i vozila