Najava preventivne akcije "Dan ljubaznosti u prometu"

Slika /ikone/pjesaci.jpg

Kako bi se dodatno smanjilo stradavanje pješaka uz prometu, Policijska uprava koprivničko-križevačka provesti će u ponedjeljak, 25. listopada preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“

Foto: Ilustracija

Tijekom devet mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 532 prometne nesreće od čega dvije nesreće s poginulim osobama i 165 nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, teško su ozlijeđene 44 osobe, a lakše je ozlijeđeno 169 osoba.    
 
U 14 prometnih nesreća, od čega u 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, sudjelovalo je 15 pješaka. U ovim nesrećama teže je ozlijeđeno pet pješaka dok je sedam pješaka lakše ozlijeđena. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine broj prometnih nesreća pješaka povećan je za 27 posto, broj stradalih pješaka za 33 posto.
 
Na pješačkim prijelazima zabilježene su ukupno četiri prometne nesreće koje su skrivili vozači motornih vozila koji nisu poštivali pravo prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, što je smanjenje od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bilo zabilježeno pet nesreća na pješačkim prijelazima.
 
Kako bi se dodatno smanjilo stradavanje pješaka uz prometu, Policijska uprava koprivničko-križevačka provesti će u ponedjeljak, 25. listopada preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.
 
Preventivnom akcijom „Dan ljubaznosti u prometu“ želi se senzibilizirati vozače motornih vozila na sudjelovanje i stradavanje pješaka u prometu te istima ukazati na činjenicu da nepoštivanje prometnih propisa i nepropuštanje pješaka koji se kreću ili se spremaju kretati obilježenim pješačkim prijelazima uvelike doprinosi teškom stradavanju pješaka u prometu na cestama.
 
Isto tako, vozačima bicikala ukazat će se na prometna pravila vezana uz njihovo kretanje na obilježenim pješačko-biciklističkim i pješačkim stazama te  dodatno ukazati na činjenicu da svojim kretanjem na površinama namijenjenim za kretanje pješaka doprinose stradavanju pješaka u prometnim nesrećama.
 
U preventivnoj akciji će se vozači bicikala i motornih vozila koji će poštivati prometne propise prigodno nagraditi.
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila