Najava preventivno - represivne akcije nadzora alkoholiziranosti vozača i nadzora mladih vozača

Slika PU_KK/Vijesti/alkohol čaša.bmp

Foto: Ilustracija 

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama Republike Hrvatske, jedna od prioritetnih aktivnosti policije od utjecaja na sigurnost cestovnog prometa je smanjenje utjecaja alkohola poglavito kod mladih vozač. Statistički pokazatelji koji se odnose na alkoholiziranost sudionika u prometu ukazuju na kontinuirano učešće velikog broja sudionika prometnih nesreća pod utjecajem alkohola, dok su mladi vozači jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom osam mjeseci ove godine na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica zabilježeno je 226 prometnih nesreća od čega dvije nesreće s poginulim osobom, 85 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 139 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U rečenim nesrećama dvije osobe smrtno su stradale,16 osoba zadobilo je teške, a 96 osoba lake tjelesne ozljede. Uprometnim nesrećama sudjelovalo je 515 sudionika od kojih je 67 ili 13 posto bilo  pod utjecajem alkohola. Mladi vozači motornih vozila tijekom osam mjeseci ove godine prouzročili su 24 prometne nesreće u kojima su tri mlada vozača bila pod utjecajem alkohola.

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, smanjio udio alkohola kod sudionika prometnih nesreća poglavito mladih vozača, Postaja prometne policije Koprivnica provesti će dana 22./23. rujna, preventivno - represivnu akciju usmjerenu na nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor mladih vozača.



Pisane vijesti