Najava preventivno - represivne akcije nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola

Slika PU_KK/Vijesti/alkohol čaša.bmp

Policijska uprava koprivničko-križevačka, u suradnji s policijskim upravama Bjelovarsko-bilogorskom i virovitičko-podravskom, provesti će akciju „Nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola“.

Foto: Ilustracija

Tijekom prosinca prošle godine na području Policijske uprave zabilježeno je 67 prometnih nesreća, od čega 24 nesreće s ozlijeđenim osobama i 43 nesreće s materijalnom štetom.  U ovim nesrećama sudjelovala su 143 sudionika, od kojih su četiri sudionika teže ozlijeđena, a 36 sudionika lakše ozlijeđeno.  

Od 118 sudionika, 16 sudionika imalo je alkohol u organizmu ili 14 posto. U odnosu na prosinac 2014. g., kada je pod utjecajem alkohola bilo devet sudionika,  broj sudionika koji su bili pod utjecajem alkohola je povećan za 78 posto.   

Utvrđeno je da je pod utjecajem alkohola tijekom prosinca 2015. g. bio 21vozač osobnog automobila. Ovi vozači čine 23 posto ukupne populacije vozača (92 vozača). U odnosu na prosinac 2014. g. kada je pod utjecajem alkohola bilo 15 vozača ili 19 posto vozača, broj vozača pod utjecajem alkohola je povećan za 47 posto. 

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 21 prometnu nesreću od čega osam nesreća s ozlijeđenim osobama i 13 nesreća s materijalnom štetom, odnosno 31 posto ukupnog broja prometnih nesreća. U ovim nesrećama jedna osoba je teško ozlijeđena, a 10 osoba je lakše ozlijeđeno. 

Tijekom prosinca prošle godine policijski službenici su ostvarili 1 111 represivnih aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. Na sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola bilo je usmjereno 207 aktivnosti ili 19 posto. 

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola izazivaju prometne nesreće i ujedno povećao stupanj sigurnosti cestovnog prometa, tijekom vikenda, a povodom obilježavanja Vincekova, Policijska uprava koprivničko-križevačka, u suradnji s policijskim upravama Bjelovarsko-bilogorskom i virovitičko-podravskom, provesti će akciju „Nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola“.

Tijekom akcije posebna pozornost biti će posvećena mladim vozačima, obzirom da mladi vozači čine 20 posto vozača koji su pod utjecajem alkohola sudjelovali u prometnim nesrećama. 

Ponovno apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebice vozače, da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu odnosno da ne upravljaju vozilima. 

Vozačima savjetujemo da, ukoliko su konzumirali alkoholna pića, upravljanje vozilima prepuste drugim osobama koje posjeduju valjane vozačke dozvole a nisu konzumirale alkoholna pića ili da koriste usluge taksi-službe odnosno javnog prijevoza. 

Posebno apeliramo na mlade vozače koji češće izlaze u grupama, da svoje prijateljstvo dokažu tako što osobi koja je konzumirala alkoholna pića neće dozvoliti da upravlja vozilom. Savjetujemo im da u društvu izaberu jednog „noćnog vozača“ koji će upravljati vozilom i konzumirati nealkoholna pića.



Stranica