Nepoznata je osoba pred vašim vratima: Budite oprezni

Slika PU_KK/vijesti/2010/01/policija05.jpg

Foto: Ilustracija

Tijekom tri mjeseca 2015. godine Policijska uprava koprivničko – križevačka zabilježila je 305 kaznenih djela, od čega 58 teških krađa, 35 krađa i 14 kaznenih djela prijevara.

Unazad godinu dana zabilježeno je više kaznenih djela krađa i prijevara s novim pojavnim oblicima.

U jednom od njih mobilna grupa kradljivaca i prevaranata, uglavnom s područja drugih policijskih uprava, a koja djeluje na području cijele države, dolaze u manja mjesta s ciljem otuđivanja novaca i vrijednih predmeta. Oni nude, u većini slučajeva  starijim osobama, usluge masaže tijela i prodaju im masažere, zlato i druge predmete, nakon čega naplaćuju svoje usluge od oštećenih  i  nerijetko dobivaju priliku vidjeti gdje drže novac i vrijedne predmete. Po odlasku tih osoba dolaze druge muške osobe predstavljajući se kao službene osobe, koje im govore da su prevareni od strane osoba od kojih su kupili određenu vrstu predmeta, te da im predaju mobitele i novac, kako bi izvršili „izuzimanje otisaka prstiju“ radi utvrđivanja počinitelja. Potom oštećeni predaju novac i druge vrijedne predmete i predaju ga nepoznatoj osobi koja odlazi u nepoznatom pravcu.

Opisani slučaj je nedavno zabilježen u ovoj policijskoj upravi, a kriminalističkim istraživanjem su utvrđene osobe za koje se sumnja da su počinitelji kaznenih djela prijevare i prikrivanja, te je protiv njih podneseno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Isto tako, počinitelji nerijetko tijekom pružanja navedenih usluga masaže iskoriste nepažnju vlasnika doma i iz torbica otuđuju novčanike ili novac, zlato, vrijedne predmete ili čak traže od osobe koju masiraju neka skine nakit koji nosi, a nakon čega ga otuđuju i udaljuju se u nepoznatom pravcu.
Nerijetko se počinitelji ovakvih kaznenih djela predstavljaju i kao djelatnici doma zdravlja, također nude uslugu masaže, pa dok jedan razgovara s vlasnikom doma, drugi koristi nepažnju i ulazi u druge prostorije, te otuđuje novac i vrijedne predmete.

Također, jedan od pojavnih oblika izvršenja na koji želimo upozoriti je da počinitelji nazivaju starije osobe koje žive same, predstavljajući se kao djelatnici mirovinskih osiguranja, zdravstvenog osiguranja, porezne uprave i drugih institucija i upućuju ljude da se osobno jave na navedene institucije radi popunjavanja formulara, nakon čega oštećena osoba odlazi po uputama u instituciju, a njihovu odsutnost počinitelji iskoriste i izvrše provalu u kuću i otuđuju vrijedne predmete.


Zbog ovakvih i slični primjera počinjenja kaznenih djela prijevara i krađa podsjećamo sugrađane:  

  • budite oprezni kada su vam nepoznate osobe pred vratima,
     
  • provjerite tko su nepoznate osobe, tražite da se predstave,
     
  • ne dopustite ulazak u dom nepoznatoj osobi za koju niste u potpunosti sigurni da je ona za koju se predstavlja
     
  • nemojte davati osobne podatke, osobne dokumente, posebice bankovne kartice i novac,
     
  • nazovite ovlaštene institucije radi provjere da li su uputili svoje djelatnike na teren vezano uz neki zahtjev nepoznatih osoba (projekt, ankete i slično).
     
  • sve nepoznate osobe i vozila te sumnjive aktivnosti odmah dojavite policiji na broj 192.
     
  • ako se Vama ili drugome nešto loše dogodi, nemojte šutjeti i prijavite policiji na broj 192.


Stranica